Annons


Annons

William Morris från den ljusa sidan

Nu kommer en kollektion ljusa tyger och tapeter från William Morris & Co. Färgstarka mönster har gjorts om i grått, vitt och beige. Det gör mönstren extra tydliga och vackra på ett alldeles nytt sätt. Av Kerstin Holmberg foto Morris & co

Tapeter-Morris1

Stora slingor. Mönstret heter Pure Batchelors Button och är från 1892. Det är inspirerat av medeltida mönster. Här är det stort uppdraget.

Hos Morris & Co i England finns de gamla tryckblocken som William Morris tog fram för ungefär 150 år sedan kvar i ett arkiv. William Morris var en produktiv och mångsidig man. Förutom att göra mönster till tyger och tapeter var han aktiv socialist, översättare, poet och romanförfattare. När han dog 1896 var han mer känd för sina litterära verk än för sina fantastiska mönster. Han hade hunnit med att göra 50 stycken under sitt 62-åriga liv.

– Han ville förändra sättet man inredde på då, säger Alison Gee som är chefsdesigner på Morris & Co. Han tyckte att den tidens industriproducerade heminredning var ful och slarvigt gjord. Han var för hantverk och önskade att alla människor skulle ha råd med vackra, välgjorda saker. Dessutom ville han lätta upp inredningsidealet från mörkt och överlastat till enkelt och ljust.

William Morris lyckades inte uppnå det han ville under sin livstid. Mönstren han skapade blev inte populära i breda lager. Men en period var hans mönster mycket efterfrågade i välbärgade och intellektuella kretsar. Morris produkter blev också dyra eftersom de trycktes för hand med blocken som finns bevarade.

– Vi har en guldgruva i vårt arkiv, säger Alison Gee. Att få arbeta med denna underbara mönsterskatt är härligt. Vi har utgått från de gamla mönsterblocken när vi skapat den nya, ljusa kollektionen som heter Pure.

Annons
Tapeter-Morris2

Gediget arbete. Processen med att göra den nya kollektionen började med att mönstren tryckets upp för hand med de över 150 år gamla mönsterblocken.

Det har inte bara handlat om att ändra färgen i mönstren. För att de skulle fungera med sitt nya utseende behövde vissa detaljer förstoras, förändras eller tas bort helt. Annars kan mönstret bli obalanserat.

Tapeter-Morris3

Mönsterpassion. Alison Gee är chefsdesigner på Morris & Co. Hon älskar de gamla mönstren.

– Morris mönster är så starka. De förlorar inte sin karaktär för att vi gett dem nya färgställningar och ändrat lite i dem. Allt känns fortfarande helt och hållet som Morris, säger Alison Gee.

Hon och hennes team diskuterade mycket vad de kunde göra och hur innan de bestämde sig för hur slutresultatet skulle se ut. Det var viktigt att mönstren kändes autentiska.

– William Morris själv experimenterade mycket och provade olika saker. Till exempel att ha krossat glas på en del tapeter för att det glittrade så vackert i skenet från stearinljus. Han använde också metallicfärger. Vi vill tro att han skulle gilla det vi gjort nu. Att anpassa hans mönster till en modern, enkel och ljus inredningsstil, säger Alison Gee.

William Morris största inspirationskälla var medeltida mönster och medeltida hantverk. Han hittade också idéer till sina romaner och poem i medeltida skrifter. En annan stor inspirationskälla var naturen.

– Han var en hängiven hantverkare, säger Alison Gee. Hans ideal var skönhet, enkelhet och ärlighet. Han menade att människor mår bättre om de har vackra saker omkring sig. Jag kan bara hålla med. Människor behöver inte överflöd, men skönhet.

– Och det känns bra att det har blivit möjligt för folk att faktiskt skaffa tyger och tapeter med hans mönster. Priserna nu är sådana att många människor har råd att skaffa dem om de vill, avslutar Alison Gee. 

Tapeter-Morris4

Klassiker i nytryck. På väggen sitter mönstret Pure Willow Bough i ny färgställning. De mörka grenarna är effektfulla.

Drömhem väljer 5 fantastiska mönster

PÅ TAPETERNA:

Strawberry Thief designades av William Morris 1883 och var från början ett tyg. 2013 blev det tapet och nu finns det med i den nya ljusa kollektionen. Inspiration till mönstret fick Morris när han sett trastar stjäla jordgubbar från köksträdgården.

Willow Bough är ett av Morris enklaste och mest använda mönster. Det kom till 1887 och är inspirerat av naturen som han såg den när han tog sina promenader. Han ansåg att mönster skulle påminna om trädgårdar och natur.

Sunflower kom till 1879. Det föreställer solrosor och vinrankor i vitt med enfärgad bakgrund. Färgsättningen är ovanligt enkel för att vara ett Morrismönster även om det är fullt av fina detaljer. Det har förstorats lite i den nya kollektionen.

PÅ TYGERNA:

Acorn är en design från 1879 som föreställer ekollon, två olika sorters blad och blommor. Gjordes ursprungligen som tapetmönster. Mönstret är vitt och tryckt på tunt linne.

Poppy är från 1881 och föreställer vallmoblommor och blad som slingrar sig om varandra. Som bakgrund till detta tapetmönster experimenterade Morris med att använda guld och silver som skulle glittra vackert i skenet från stearinljus. Nu är mönstret broderat på linne.

Tapeter-Morris5

Lätt och skirt. I fönstret hänger en tunn broderad gardin med mönstret Pure Strawberry Thief. Det är samma mönster på den översta kudden. Den undre är med mönstret Pure Net Ceiling.

(79)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar