Annons


Annons

Deborah och Benjamin längtade till landet

Stan var inget för Deborah och Benjamin Larsson. 
När de såg annonsen för 
det röda huset på landet 
förstod de att de äntligen 
hittat hem. Här grönskar 
det även inomhus.

Huset är omgivet av åkrar, berg och en ljus öppen skog. Närmaste sjö ligger bara en cykeltur bort. Det är inte svårt att förstå varför Deborah och Benjamin föll för just det här huset och den här platsen. Här är det lätt att trivas och finna ro.

Annons

Grön dörr. Det gamla huset har renoverats med omsorg. Nu när trä-
däcket är på plats står trädgården näst på tur.

Båda två är uppvuxna på landet, men när de var yngre flyttade de in till stan där de så småningom träffades och blev ett par. Men längtan tillbaka till naturen var stark. Efter ett års letande dök annonsen upp; ett gammalt hus som passade dem perfekt.
– Vi åkte hit direkt på första visningen, och även dagen efter, innan vi bestämde oss för att delta i budgivningen. Det var en nervös tid, vi pendlade mellan hopp och förtvivlan. Till slut, efter flera dagars ovisshet, var det vi som gick vinnande och lyckliga ur striden, berättar Deborah.

Skönt grönt. Matrummet har fått ett lyft med tapeten Herba från Borås Tapeter. Bordet är inköpt från Handvärk och runt om står de klassiska sjuanstolarna. En blomsterbukett i vasen Dagg från Svenskt Tenn sprider doft i rummet. Över bordet hänger lamporna Flowerpot från Louis Poulsen.

Huset som är byggt runt år 1900 var i stort behov av renovering, men det kändes aldrig som ett problem eftersom Benjamin är snickare och planerade att göra det mesta av renoveringen själv.
Troligtvis har det varit ett flerfamiljshus tidigare, det fanns kök både på över- och undervåningen.
– Nu har vi bott här i två år och det har verkligen hänt jättemycket under den tiden. Vi började med att riva ut gamla plastmattor, innertak och väggar innan vi kunde börja bygga upp allt igen.

Läs också: Vibeke fixar fynden i sitt orangeri

För att göra renoveringen så snabb och effektiv som möjligt planerade Deborah och Benjamin varje nytt moment noggrant. Den första tiden kunde de inte bo i huset, men när bottenvåningen var klar flyttade de in och fortsatte samtidigt att renovera övervåningen. Planen var att ta upp golven och lägga in golvvärme i hela huset för att slippa störande element, men under resans gång ändrade de sig.

Läs också: Kika in i kedjehuset i Vällingby

– Det känns jätteskönt att vi behöll både originalgolv och de gamla elementen. De hör till huset på något sätt. Från början hade vi också tänkt riva en del väggar för att få till en öppnare planlösning, men även där ändrade vi oss och behöll den ursprungliga planlösningen. Det är ganska små rum, men huset upplevs större än vad det förmodligen skulle göra med en öppen planlösning.

Rum för mys. I allrummet på övre plan har ikeasoffan fått sällskap av mönstrade kuddar från Svenskt Tenn. Hyllan på väggen är hemsnickrad och målad i samma färg som väggarna. Gungstol, Eames/Vitra. Taklampa, Globen Lighting.

Vilsamt. Sovrummet känns inbjudande med den behagliga gröna kalkfärgen som skapar en varm, vilsam och ombonad känsla. Fluffig fjäderlampa, Eos, och överkast, Himla.

Inredningen var något Deborah längtade efter att få sätta igång med.
– Jag var jätteotålig och ville att allt skulle bli klart, men jag har lärt mig att det inte är så smart att hasta fram något när det kommer till hus.
– Vi målade allt vitt först, men har målat om väggarna i olika behagliga färger. Vi tycker att de blå och gröna nyanserna ger ett mer harmoniskt intryck än de vita väggarna vi hade från början. I matsalen har vi valt att bryta av med en mönstrad tapet. Det piggar upp.

Läs också: Så bor musikalartisterna

I köket är väggarna målade i en duvblå ton som är fin mot den grå köksinredningen och den maffiga marmorbänken som klättrar en liten bit upp på väggen.
Köket är ett av parets favoritrum och här tillbringar de mycket tid.
– Det är i köket man samlas. Här lagar vi inte bara mat, vi umgås och har det trevligt också, säger Deborah.

Naturmaterial. Trädetaljer tillför 
värme i det ganska avskalade köket, en samling brickor och skärbrädor är allt som behövs. Fotogenlyktan kommer från Klong och mässingsunderlägget som hänger på väggen är från Svenskt Tenn.

Marmor, mässing, sammet och trä är favoritmaterial som återkommer i flera av rummen.
– Jag handlar mycket på loppisar och på Blocket men blandar gärna in detaljer från Svenskt Tenn och andra lite mer exklusiva butiker. Sedan är jag förtjust i både svensk och dansk 1960-talsdesign som jag gärna handlar på auktioner, säger Deborah.

Härligt ljus. Det stora badrummet är enkelt inrett med stora vita kakelplattor och marmorgolv. Badkaret kommer från Sveaborg och tvättkorgen från Mio. Handduken köptes under en Turkietresa.

Charmigt. Nätta förvaringsmöbler skapar en luftig känsla i en liten hall. Den gröna ytterdörren bryter av fint mot allt det ljusa.

Nu när insidan av hemmet är klar har drömmar och visioner om utsida och trädgård tagit rejäl fart.
– Större delen av tomten ligger i söderläge så förutsättningarna för en prunkande trädgård är fina. Solen ligger på hela dagarna och kvällssolen lyser vackert genom björkarna på andra sidan. Vi ser verkligen fram emot att få rama in huset med en trädgård! ✦

Här bor vi!

Namn: Deborah, Benjamin och sonen Gideon Larsson.
Bor: I ett gammalt trähus från 1900, strax utanför Uppsala. Boyta 139 kvadratmeter.
Gör: Deborah är mammaledig, Benjamin är snickare. Följ dem på Instagram: @debbodebb och @larssonsdromkak

(57)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar