Annons


Annons

Familjen Ternön byggde hotell på Sri Lanka

Det började som en lång semester på Sri Lanka, och det slutade med att familjen 
Ternön byggde ett eget hotell. Drömhem & Trädgård har hälsat på dem på paradisön.

Vi har nog alla tänkt tanken. Den att strunta i att semestern tar slut, i att vardagen och det stora grå väntar hemma – och bara stanna i paradiset. Familjen Ternön lät det inte stanna vid ett ”tänk om”. De började med att boka in ett år på Sri Lanka – där vi kunde följa dem i SVT:s serie Familjer på äventyr – och det slutade med att de byggde ett eget hotell. Nu lever de ett äkta dubbelliv: både här och där är hemma.
– I januari 2015 kom vi hem till Varberg från vår andra resa till Sri Lanka och kände, att nej, så här kan det inte vara meningen att livet ska vara. Alla var överens om att vi ville komma ifrån ekorrhjulet. Det fanns för lite tid för att faktiskt umgås med varandra. Vi började räkna på vad det skulle kosta att hyra ut vårt hus och vad vi skulle få om vi sålde våra bilar. Därefter började vi planera, sälja av och hyra ut och den 17 augusti samma år drog vi iväg med var sin 30-kilos resväska och handbagage! säger Carin Ternön.

Annons
Familjen Ternön badar i pool med uppblåsbar rosa flamingo.

Familj med drömmar – och framför allt med modet att förverkliga dem! Från vänster: Urban, Stina, Maja och Carin Ternön.

Hotell Jippie the Villa

Hösten 2017.  Det är 30 grader i skuggan och så där fuktigt som det är i tropiska länder. Från den hektiska huvudgatan i strandorten Hikkaduwa tar vi av mot öster in på en smal grusväg. Över järnvägen, över en å, in mellan små enkla hotell och privathus av både skjulkaraktär och mer tjusiga, men bedagade, villor. Och där i den frodiga grönskan ligger Jippie the Villa, kritvitt och doftande av nytt och fräscht. Det är familjen Ternöns hotell som stod färdigt i december 2016, döpt efter ingen mindre än grannhunden hemma i Varberg.
Hur gick det till när idén om ett eget hotell föddes?
– Det var ingen idé som hann födas, direkt. Urban och jag blev rastlösa efter två månader på vår långsemester och tjejerna suckade. När de gick i skolan åkte vi runt och tittade efter potentiella ”fynd”. Vi var inte ens helt seriösa, det var mer som en lek …

Familjen Ternöns hotell Jippe the Villa på Sri Lanka.

Högt i tak. Hotellet är byggt med ett 
atrium i mitten. På 
bottenvåningen finns kök/bar, en enkel receptionsdisk, ett bibliotek och massor av roliga detaljer att titta på. Självklart en surfbräda! På andra våningen finns en spelhörna med färgglada kuddar och en fin repmakramé.

– Då berättade helt plötsligt vår vän Janaka, som driver ett hotell, att det fanns ledig mark bredvid hans hotell, fortsätter Carin. Han tyckte vi skulle bygga ett hotell. Vi var osäkra, skulle vi bygga ett till hotell, bredvid hans? Efter några dagar hade Urban bestämt sig för att det var en bra idé. Jag som vanligtvis är gasen i familjen, kände mig helt vilsen då han helt plötsligt gasade. Och helt skräckslagen. Men inom en vecka hade vi bestämt oss, vi kör!
Hur skulle ni beskriva er som familj?
– Vi är en familj som gärna umgås med varandra. Vi äter länge och diskuterar och skrattar mycket. Vi delar mycket av vardagens problem och peppar varandra. Sedan är vi precis som andra familjer och bråkar och skriker till varandra emellanåt. Kanske mer än snittfamiljen till och med, för vi har alla ett ganska hett temperament!

Läs också: Madeleine öppnade charmig butik

Att det blev ett hotell är både en slump och samtidigt det första valet på en turistort – ett hotell ger inkomster och det ligger ett romantiskt skimmer över hotelldrivandet. För Carin och Urban hjälpte det dessutom till att de lärt känna proffset Janaka och kunde dra fördel av hans erfarenheter, och de jobbar själva med service som arbetsledare och näringslivsutvecklare.

Sri Lanka har fantastiska stränder.

Strandliv. Sri Lanka har fantastiska stränder längs hela ön, bland annat är 
Hikkaduwa känt som en surfort. Många fiskare använder fortfarande de traditionella fiskebåtarna med små ”sidoskepp”, stabila som de är på Indiska oceanens vågor.

Har sex dubbelrum

Jippie är ett litet hotell med sex dubbelrum, plus familjens egen lägenhet som de också hyr ut när de själva är i Sverige. Stilen är ljus och fräsch med inslag av trä och betong och kluriga, dekorativa detaljer som familjen kommit på. Och mycket har de också tillverkat själva, inredningsintresserade som de är.
– Inga möbler eller inredningsdetaljer finns färdiga att köpa, om man vill ha lite mer ”västerländskt snygga” saker, om vi mäter med våra mått, säger Carin. Allt har vi fått designa själva och övervaka. Till exempel har vi gjort lampor av återvunna yoghurtburkar och kokosrep, pallar av gamla Tuk-tuk-däck, hängare av kanelgrenar, krukor har jag virkat av gamla plastpåsar.
– Vi vill blanda tänket från Sverige med det lankesiska. I baren har vi en ”dalaelefant” som Stina har målat och vi försöker få med tjejerna i planeringen av allt, så att det faktiskt blir ett familjehotell, säger Carin.

Pojke simmar under vattnet i poolen vid hotell Jippie the Villa på Sri Lanka.

Poolhäng. En pool är ett måste i hettan, och precis utanför hotelltomten rinner den lilla floden.

Hon berättar att nu när de är nere över vintern ska döttrarna måla färgglada sköldpaddor inne i badrummen. Men när det gäller inredningen är det förstås både pengar och möjligheter som sätter gränser.
– Mycket av det som finns att köpa här, som vanliga krokar, finns inte på Sri Lanka. Kanske i Colombo men till ett högt pris och oftast importerat, och då faller ju hela tanken med att vi vill gynna landet …

Satsar på återbruk

Familjen Ternön tänker mycket på att gynna både landet och Hikkaduwa. De har anställt människor från grannskapet, bland andra en kvinna som blivit övergiven av sin man och som verkligen behövde en inkomst till sig och sin dotter.
– Mycket av våra möbler är gjorda av återvunna saker. Vi sopsorterar och hoppas kunna använda solenergi i större utsträckning, nu värmer vi bara varmvattnet med hjälp av solen. Vi återvinner vattenflaskor som vi ger till våra gäster och vattnet filtrerar vi på hotellet, som gästerna själva kan fylla på med.
Familjen har också tagit hand om en enörad gatuhund som sökte upp dem när de först kom till Hikkaduwa. Hon var skygg först, men nu bor Pippi på Jippie där hon bara motvilligt kommer fram och nosar på gästerna.
Vad har varit svårast och lättast på vägen?
– Hela processen med att bygga hotellet har varit svår och helt annorlunda mot att bygga hemma i Sverige. Inget har varit lätt och smidigt, i princip. När första gästbadrummet var färdigt sa vi till hantverkarna att de andra fem ska vara exakt likadana, så det första kunde stå modell. Inga har samma mått nu när de är färdiga …Vissa dagar kom bara inte hantverkarna, de var på ett annat ställe eller så regnade det. Ingen är elak eller gör konstiga saker för att jävlas … Men de tänker på ett annat sätt, varken vår eller deras kultur är rätt eller fel, men man måste försöka förstå varandra.
Vad önskar ni att ni visste innan ni drog igång projektet?
– Det hade varit väldigt bra att få till en ekonomisk budget som hade stämt från början, så att vi mer hade vetat vilken kostnad det skulle bli i slutet.
Hur ser livet ut i dag?
– Väldigt hektiskt! Vi har båda fortfarande kvar våra heltidsjobb hemma och har ännu inte hittat en balans. Det kostar ju en del att bygga hotell. Vi jobbar med vårt ”äventyr” på kvällar och helger, men ska vi utveckla verksamheten ännu mera krävs det mer tid och energi. Då funkar det inte att båda jobbar heltid. Just nu försöker vi satsa på lite nya grepp, hyra ut hela hotellet per natt och ha en yogavecka i november nästa år. Under högsäsongen är vi fullbokade men för att utveckla verksamheten behöver vi förlänga säsongen.
Och hur ser drömsituationen ut?
– Drömmen är att kunna leva på detta, komplettera med flera projekt på Sri Lanka och gärna koppla på det sociala företagandet i landet. Det finns mycket som kan göras för att stötta Sri Lanka, framför allt de lankesiska kvinnorna. Att jobba största delen av året i Sverige och under vintern på Sri Lanka är nog det optimala, men då måste det fungera med tjejerna och deras liv. Urban vill gärna bygga ett hotell till på Sri Lanka … Vi får väl se hur det blir med det!
Så om fem år …?
– Har vi säsongsjobb på deltid i Sverige under vår, sommar och höst och sedan drar vi ner till Sri Lanka under vintermånaderna. Då lever vi på detta, inte bara på vår hotellverksamhet utan även andra delar, kanske import och tillverkning som gynnar befolkningen, säger Carin.
– Jag skulle gärna vilja skriva en resebok och varva med våra egna erfarenheter och blogginlägg också. ✦

Här jobbar vi!

Namn: Carin och Urban Ternön 
med döttrarna Maja och Stina.
Bor: I villa i Varberg och i lägenhet 
på sitt eget hotell 
i Hikkaduwa på Sri Lanka.
Gör: Urban jobbar som arbetsmiljöansvarig/arbetsledare på Svevia, Carin jobbar som näringslivs-
utvecklare på Kungsbacka kommun och driver hotellet Jippie the Villa, som invigdes 2 december 2016. 
De var med i SVT-serien Familjer 
på äventyr 2016.

blomma från Cannonball-trädet på Sri Lanka.

Tropiskt. Tänk att få bo i ett land med fantastisk flora och 
fauna, eller bara att plocka en blomma från Cannonball-trädet.

Familjens Sri Lanka-tips

Urban: Åk inte till Sri Lanka bara för att sola – ta en tripp upp i bergen 
och missa inte Lejonklippan, Sigiriya.
Carin: Man måste testa den 
inhemska ölen Lion och mata de 
vilda havssköldpaddorna i Hikkaduwa. De är lika stora som soffbord!
Stina: Testa att surfa i Dewatta med instruktör om du är nybörjare och 
dyk i Hikkaduwa. Förutom att bara chilla på stranden.
Maja: Hälsa på en sköldpaddsfarm och se de pyttesmå sköldpadds
ungarna och strosa runt i det 
fantastiska Galle Fort.

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nummer 2/2018.

(28)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar