Annons


Annons

Verkstaden blev ett skärgårdsparadis

Det gäller att kunna se potentialen även i en skräpig gammal verkstad. Anna och Daniel gjorde just det och deras skärgårdsställe är en både funktionell och charmig sommardröm.

Dukat på bryggan

Till bords. På däcket, som i princip också är en brygga, är det härligt att sitta på sommaren. Det stora bordet är hemsnickrat av gamla plankor och stolar kommer från Rusta.

Familjens båt är fullastad med blommor, mat, filtar och kuddar. De har tänkt att vara ute på ön några dagar och då är det skönt att ha allt med sig redan från början. Vinden rufsar om håren och vattnet sprutar kring fören och det är bara skönt eftersom termometern visar högsommarvärme.

Många turer med båten

– Det har blivit många turer med båten, speciellt eftersom vi har fraktat allt byggmaterial själva, säger Anna.
– En av de tuffaste turerna var när vi skulle ha med ett piano som vi tyckte skulle passa bra i huset, både för dess patina och för att Daniel ville börja spela igen efter 20 års uppehåll.

Annons
Stora fönster mot havet

Ute blir inne. Huset har glasdörrar som suddar ut gränsen mellan ute och inne när de öppnas. Safaristolar av Arne Norell, bord från Artwood och matta, Ikea.

Sommar på Jutholmen i Stockholms skärgård.

Öliv. Jutholmen sedd från nordost, där Annas och Daniels hus ligger. De bor permanent på Dalarö, bara några minuters båtfärd bort.

Annas och Daniels sommarställe ligger på Jutholmen, precis utanför Dalarö i Stockholms skärgård. Lilla Jutholmen sägs vara Sveriges mest tätbefolkade ö; 200 meter lång och med 19 tomter.

Fallfärdigt fynd

När paret hittade huset 2013 var det i ett bedrövligt skick, så pass fallfärdigt att Anna och Daniel var de enda som vågade lägga ett bud. Det hade tidigare fungerat som bostad, verkstad och lager och tomten var full av skräp och gamla maskiner.

Familj i båt utanför Dalarö

Här bor vi
Namn: Anna och Daniel Bernehjält, med sönerna Didrik, Charlie och Hugo.
Bor: Sommarställe på Jutholmen utanför Dalarö, där paret annars bor. 80 + 10 kvm i en gammal verkstad precis vid vattnet.
Gör: Anna är AD och har webbsidan designarchive.se.

– Vi såg att läget var fantastiskt och att huset hade potential. Vi ritade om verkstaden så att den skulle passa våra behov: ett modernt lantställe för en familj.
Det ursprungliga huset bestod egentligen bara av ett stort halvfärdigt rum, fullt av skrot, och det tog många veckor att bara städa upp. Mycket kastades, men en del saker fick nytt liv i det nya huset.

Kök i industristil i öppen planlösning

Tufft kök. Köket har fått en industriell touch med inspiration från både restaurangkök och båtliv. Stolar och taklampor är köpta på auktion, kök från Ikea.

Vardagsrum i villa på Jutholmen

Fiskens tecken. Sjöutsikt i två väderstreck. Där bakom soffgruppen syns den lilla privata sandstranden. Gammal skolaffisch gör stilen komplett.

Läs också: Drakhuset är en nationalromantisk pärla

Läs också: Drömgård med egen pool

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Vi skulle gärna ha fått plats med fler sovplatser, men den fallfärdiga gamla snickarboden blev ett bra gästhus.
Vid sidan av köket finns ett sovrum med familjesäng. Varje kvadratmeter har annars utnyttjats och öppen planlösning plus sovloft gör att huset känns luftigt. Ståltrappan gör att det förflutna som industrilokal känns lite levande.

Sovrum under snedtak

Under taket. Över köket ligger sovloftet som har en vidunderlig utsikt över havet (och vardagsrummet). Säng och sängbord från Ikea.

– Vi har försökt inreda så att allt ska hänga ihop, en röd tråd är ju särskilt viktig när man har öppen planlösning och liten yta. Vi ville bevara verkstadskänslan, men samtidigt ha ett varmt och mysigt ställe. ✦

(64)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar