Annons


Annons

Världens 10 vackraste sjöar

Det finns många magiska platser i världen. Här är tio av de vackraste sjöarna, från kallaste Ryssland till varmaste Australien. Har du sett en rosa sjö förut?!

1. Moraine Lake, Kanada.

I Klippiga bergen i Kanada finns flera av världens vackraste sjöar, varav Maraine Lake är en av dem. Sjön får sitt vatten får smältande glaciärer och stora mängder bergsdamm gör att vattnet får en turkos färg.

Annons

sjoar-Moraine-Lake-Canada

2. Lake Hillier,  Australien.

Lake Hillier kallas även för ”den rosa sjön” och det är inte svårt att förstå varför. Forskarna kan däremot inte förklara exakt var den rosa färgen kommer ifrån, även om det troligtvis beror på salt (sjön är nästan lika salt som döda havet) och mineraler.

sjoar-Lake-Hiller-Australia

3. Five Colour Pond (Wu Hua Hai), Kina.

Den här kristallklara sjön ligger i en avlägsen dal i Kina och var okänd för allmänheten fram till 70-talet. Namnet kommer från att mineraler gör att vattnet skiftar i olika färger. Sjön fryser aldrig på vintern, trots att den ligger högt över havet, och bottnen är täckt av uråldriga trädstammar.

sjoar-Five-Colour-Pond-China

4. Abraham Lake, Kanada.

Abraham Lake är en konstgjord sjö som skapades när en damm byggdes på 70-talet. De ovanliga mönstren som skapas när sjön fryser till is beror på bubblor av metangas som produceras av växterna i sjön.

sjoar-Abraham-Lake-Canada

5. Titicacasjön, gränsen mellan Peru och Bolivia.

Titicacasjön är Sydamerikas största sjö. Sjön lockar mängder av turister på grund av de många myter som omgärdar den. En av de mest kända är att det ska finnas guld där, som inkaindianerna gömde för de spanska erövrarna på 1500-talet.

sjoar-Lake-Titicaca-Peru-Bolivia

6. Melissani Lake, Grekland.

Melissani är både namnet på en sjö och en grotta vid den grekiska ön Kefalonias östra kust. Grottans tak ramlade in för flera tusen år sedan och solstrålarna som letar sig in gör att vattnet ser ljusblått ut. Platsen är ett välbesökt turistmål.

sjoar-Melissani-Lake-Greece

7. Crater Lake, Oregon, USA.

Sjön bildades för ca 7000 år sedan när vulkanen Mount Mazama fick ett stort utbrott och sedan sjönk ihop. Den är närmast cirkelrund och känd för sitt rena och klara vatten. Crater Lake är hela 594 m djup, vilket gör den till USA:s djupaste sjö.

sjoar-Crater-Lake-Oregon-USA

8. Peyton Lake, Kanada.

Ännu en magisk glaciärsjö i klippiga bergen. Förutom den nästan tropiskt turkosa färgen, som kommer från bergsdamm från den smälta snön, är sjön formad som huvudet av en varg eller räv.

sjoar-Peyto-Lake-Canada

9. Salar de Uyuni, Bolivia.

För 40 000 år sedan var Salar de Uyuni en gigantisk förhistorisk sjö, men idag har den förvandlats till världens största saltöken. När det för ovanlighetens skull regnar här blir dock ett tunt lager vatten kvar på ytan på grund av det tätt packade saltet.

sjoar-Salar-de-Uyuni-Bolivia

10. Bajkalsjön, Ryssland.

Bajkalsjön ligger i Sibirien och är världens djupaste och till ytan sjunde största sjö. Vattnet är kristallklart och som djupast är sjön 1 642 meter.

sjoar-Lake-Baikal-Russia

Källa: Bright Side

(167)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar