Annons


Annons

Torka egna tomater

Gör soltorkade tomater i ugnen. Det är enkelt och resultatet blir supergott. De håller sig några veckor i kylskåpet. Hållbarheten blir lite längre om du lägger in de torkade tomaterna i olja och goda kryddor.

Torka egna tomater. Foto: Shutterstock

Torka egna tomater. Foto: Shutterstock

I princip kan du torka alla sorters tomater. Skär stora tomater i skivor och halvera små. Det är lättare att lyckas med de små tomaterna. Stora blir bäst om de har lite kärnor och är fasta i köttet. Det blir också gott att halvtorka tomaterna och äta upp dem inom några dagar. Tomaterna blir väldigt smakrika och söta.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 80 grader.
2. Dela ca 25 körsbärstomater i halvor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
3. Låt tomaterna torka i ugnen 3–6 timmar. Tomater torkar olika fort beroende på hur stora och fuktiga de är. Sätt en träslev i ugnsluckan så den står lite öppen under torkningen. Titta till tomaterna då och då så att de inte blir brända. Om de inte är färdigtorkade efter sex timmar lämnar du dem i ugnen så länge det behövs.
4. Spara tomaterna i kylskåpet. Lägg in dem i olja, kryddor, örter och lite salt om du vill. Se till att tomaterna hamnar helt under oljan så håller de längre.

Annons

Läs även: Lägg in dina omogna tomater

Tomat

Foto: Kerstin Holmberg

(112)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar