Annons


Annons

Titta vilka pyttesmå rum!

Litet är bäst. Miniatyristen Eva Malmsten förvandlar överblivna saker till sagolika små konstverk. Hon gör stolar av 
tandpetare och lampor av nappar. Sedan placerar hon dem i rum där bara 
fantasin sätter gränser.

Lekfullt. Ett litet arbetsrum från förra seklet, en julgran med kulor gjorda av trasiga smycken och en hortensia av ståltråd och papper. Foto Thomas Carlgren

– Det bästa jag vet är mina barnbarn och min dotter, men sen kommer miniatyrerna jag skapar. De ger mig fantastiskt mycket glädje, säger Eva Malmsten där hon står i en källare mitt i Stockholms innerstad.
Här förvarar hon 47 boxar med miniatyrer i skala 1:12.
Ingen miljö är den andra lik och nästan allt är tillverkat av överblivna saker och skräp. En tappad napp har förvandlats till en stol och en lampkupa.

Annons

Baksidan på några spelkort är numera blåvitt kakelgolv i ett badrum. Trägolvet i ett 1700-talsrum är lagt av tungspatlar och en kaviartub har blivit kakelugnsluckor som ser ut som de är av mässing.

Letar i grovsoprum

Eva har alltid ögonen öppna och upptäcker saker hon kan använda till sina miniatyrer överallt. Hon hittar dem på gatan, plockar en del i skogen, tar det hon har hemma och älskar att leta i grovsoprum. De är rena guldgruvorna för henne.  Så får hon olika prylar av människor som vet att hon bygger minimiljöer.
Allt började när Eva bodde i Bryssel för ungefär trettio år sedan.  ✦

Läs hela reportaget om Eva och hennes miniatyrer i Drömhem & Trädgård nummer 13/2017. Finns i butik nu!

Fingerfärdig. Eva Malmsten är miniatyrist och gör konstfulla världar av skräp, till exempel julaffären till höger. Foto Thomas Carlgren

(107)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar