Annons


Annons

Tarte Tatin – äppelpaj på franskt vis

Äpplen i mjuk, varm karamell insvepta i en krispig, gyllene smördeg. Den franska specialiteten tarte tatin är en underbar bekantskap som förtjänar en plats på svenska kaffebord. Av Carsten Kyster Foto Columbus Leth

Tarte-Tartin_

Tarte tatin
6–8 portioner

5–6 äpplen, ca 800 g
lite citronsaft, calvaldos eller konjak
150 g socker
80 g smör
1 rulle smördeg eller 3–4 plattor

Tillbehör: grädde eller vaniljglass

1 Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i kvartar. Droppa eventuellt lite citronsaft, calvados eller konjak över äpplebitarna för att undvika att de blir bruna.
2 Smält sockret i en stor eldfast stekpanna. Tillsätt äpplebitarna och stek dem i karamellen i 3–4 minuter.
3 Tillsätt smör, skuret i tärningar. Blanda det väl med äpplena och koka upp på medel-värme, så att det blir en tjock karamell. Ta bort stekpannan från värmen.
4 Skär till smördegen så att den passar ungefär till pannan. Lägg den över äpplena, sätt in pannan i ugnen och grädda kakan i ugnen i 200° i 15 minuter tills degen är gyllene och knaprig.
5 Ta ut stekpannan från ugnen och placera en stor tallrik eller ett fat ovanpå. Vänd upp kakan snabbt, men var försiktig så att den heta karamellen inte rinner ut. Servera kakan varm med lättvispad grädde smaksatt med lite vanilj eller med en god vaniljglass.

Annons

Tips!
Päron, plommon, persikor och aprikoser kan användas i stället för äpplen. Skär dem i halvor och ta bort kärnorna.

Så lyckas du med tarte tatin
Det enklaste sättet att göra tarte tatin är att använda en form just för detta ändamål. En tjockbottnad gjutjärnspanna är ett bra alternativ. Tjock­leken är viktig eftersom det handlar om att långsamt värma sockret och äpplena, så att sockret inte bränns vid.Om du inte har en lämplig stekpanna som tål ugnsvärme, kan du lägga äppelkaramellröran i en pajform, lägga smördeg över och grädda pajen i ugnen. En tarte tatin har ett något rustikt utseende, så det är ingen katastrof om det finns lite äppelrester kvar i botten av pannan. Skrapa bara ur och lägg resterna på kakan.

Skala-applena

1. Skala äpplena.

Smalt-sockret_

2. Smält sockret.

Tillsatt-smor_

3. Tillsätt smöret.

Skar-till-smordegen_

4. Skär till smördegen.

Vand-upp-kakan_

5. Vänd upp kakan.

 

 

 

(73)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar