Annons


Annons

Pernilla Johansson: ”Ditt kök ska hålla i minst 30 år”

Ett fräscht och funktionellt kök behöver inte krocka med ambitionen att värna miljö och tänka hållbart. Det menar miljövetaren Pernilla Johansson. Av Hasse Gänger foto Magnus Skoglöf

pernilla-johansson

Pernilla Johansson Gör: Driver sedan 2010 bloggen Ekoenkelt med över en miljon besökare. Aktuell: Med boken Ekoenkelt – vägen till en hållbar livsstil.

– Jag tycker att man tänker helt fel om man renoverar och bygger om sitt kök bara för att det ska bli flashigare och mer värt. Det är inte särskilt eko och ansvarsfullt. Men att investera i ett kök som håller i längden tjänar både miljön och din plånbok på.

Pernilla Johansson, bloggare och författare till boken Ekoenkeltvägen till en hållbar livsstil, har inget till övers för snabba renoveringar där köket byts ut varje gång en bostad får ny ägare. Fullt användbart material slängs på tippen, något som inte bara är hårresande ur miljösynpunkt, det är ekonomiskt vansinne också.

– Ett kök kan hålla i decennier om det är ordentligt byggt. Men mycket av konsumtionen i dag görs tyvärr för att man vill imponera på andra. Hållbarhet handlar ofta om att stanna upp och fråga sig själv: ”Behöver jag verkligen det här?”, säger Pernilla.

– Tänk att ditt kök ska hålla i minst 30 år. Då ökar chansen att du gör bra kvalitetsval som är snälla mot både miljö och plånbok.

Den som vill renovera hållbart behåller planlösningen om den är vettig och jobbar på ytorna. Man kan till exempel måla väggarna med Svanen-märkt färg och behålla skåpstommar men byta luckor.

– Till och med när man ska göra ny planlösning går det ofta att återanvända vissa delar, säger Pernilla. En annan sak värd att tänka på är att inte  per automatik slänga allt du inte vill behålla. Sopsortera! Sälj på Blocket! Ge bort! Det finns en stor marknad för begagnade köksdelar.

Pernilla menar att det finns tre ledord att hålla sig till om man vill tänka på miljön: material, certifiering och återanvändning. Naturmaterial ska helst ha kort transportsträcka, alltså är exempelvis svenskt trä att föredra. Den som absolut vill ha jakaranda eller något annat tropiskt träslag bör åtminstone se till att det är Forest Stewardship Council-stämplat.

– Elcertifieringen av vitvarorna är också jätteviktig. På sajten topten­sverige.se kan man enkelt kolla vilka som är mest energisnåla. Dessutom bör vitvarorna placeras i norrläge. Står de för mycket i solen drar de ännu mer el och slits fortare eftersom de får jobba mer, säger Pernilla.

En annan grundregel  är att hålla sig till produkter som är märkta med Svanen- och/eller Bra Miljöval. Mycket i dag har ekomärkning, till och med tapeter och kakel.

Pernillas lista med goda råd är lång. Ett skafferi är smart för den som har möjlighet. Det drar ingen energi och gör att man kan klara sig med mindre kyl och frys. Timers och dimmers sparar el.

Tänk också noga igenom vilka köksmaskiner du verkligen behöver. Kanske kan du lika bra vispa för hand som med elvisp? Vattenkokare, däremot, spar energi om man kokar upp vattnet och häller över i kastrullen.

– Det finns inga helt färdiga koncept för den som vill tänka på miljön vid en köksrenovering. Det gäller att vara aktiv och ställa frågor i varje led. Då kan man komma långt ur miljösynpunkt.

Annons

Relaterade artiklar:

10 viktiga råd – renovera klimatsmart i köket >>

Tävla om Pernilla Johanssons bok Ekoenkelt >>

(27)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar