Annons


Annons

Ta vara på sommarens bär

Färska bär är en härlig sommarlyx, men spar lite av skörden! Sylta, safta och koka kräm så räcker känslan långt in på hösten.

Sommerens friske bær i kager og desserter.

Foto: Columbus Leth.

SYLT. Till en liter färdig sylt behöver du 2 liter rensade bär, 6 dl strösocker, 1 krm natriumbensoat. Varva bär och socker i en kastrull. Koka upp det på svag värme och låt koka i ca 15 min. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och skumma sylten. Rör ut konserveringsmedlet med lite av den heta sylten och rör ner det i kastrullen. Häll upp sylten i varma burkar. Sätt på locket när sylten har svalnat.
SAFT. Till en sats behöver du 2 liter rensade bär, 5–6 dl vatten och ca 5 dl strösocker till varje liter avrunnen saft. Koka upp vattnet och lägg i bären. Låt dem koka i 15 minuter under lock. Mosa bären i grytan. Häll upp saftmassan i en saftsil eller silduk. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret. Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma. Häll upp saften på rena, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.
KRÄM. Till 4 portioner behöver du 7–8 dl rensade bär, 1 dl socker, 7 dl vatten, 2–3 msk potatismjöl. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt bären och koka dem i 3 minuter. Smaka av och se om det är lagom sött. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt det under omrörning.  Koka upp krämen och låt sedan svalna.

Annons
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar