Annons


Annons

5 skötselråd för vackra orkidéer

Vacker och långvarig blomning gör orkidéerna till fönsterbrädans mest pålitliga prydnader så här års. Följer du våra 5 enkla knep räcker de ännu längre och blommar gärna om, särskilt den vanliga brudorkidén (Phalaenopsis) som verkligen är tacksam.

skötselråd för fina orkideer

1. Ställ den ljust men undvik stark sol under våren och sommaren.
2. Vattna inte förrän krukan är helt torr – transparenta plastkrukor gör att du verkligen kan titta noga att det inte är fukt kvar långt ner i krukan. Om rötterna ser gröna och frodiga ut kan du vänta lite till…
3. Genomvattna och låt vattnet rinna av ordentligt. Plantor som får stå i vatten ruttnar eller får svampangrepp.
4. Gödsla vid varannan vattning, året om. Använd orkidégödning, överdosera inte. Om du inte gödslar får plantan svårare att blomma om och blommar med färre blommor.
5. Plantera om när komposten i krukan har brutits ner, ungefär vart 3:e år brukar vara lagom.

Annons

Tips! Om du tycker plantorna ser stela ut kan du ta bort växtstöden som ofta följer med i krukan. Blomstänglarna klarar utmärkt att svaja i frihet. Intrycket lite slarvigare, men mycket charmigt!

Phalaenopsis Kolibri Zebra

Visste du att…

  • Orkidéerna kanske är den största växtfamiljen i världen. Det finns 20 000–30 000 arter i naturen, varje år upptäcks uppskattningsvis ett hundratal nya. Till det kommer alla förädlade hybrider som ingen håller räkning på…
  • I Sverige växer ett 50 tal orkidéarter vilt. Alla är fridlysta.
  • De vanligaste orkidéerna är epifyter, det vill säga de växer på träd och klänger sig fast med hjälp av rötterna. Det gör att deras rötter trivs i ljuset.
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar