Annons


Annons

Sy ett pocketfodral i pastell

Ett pocketfodral är inte bara fint och praktiskt, det skyddar även dina böcker mot nyfikna blickar. Så här syr du ett eget!

Linas-bokomslag-stor

– Eftersom Kajsa är en bokslukare av rang kan hon få nytta av ett pocketfodral. Perfekt om man bär med sig läsningen på buss och pendeltåg och är rädd om sina favoriter! Eller som skydd mot nyfikna blickar … Lina Tenow, redaktionschef

Så här gör du pocketfodralet:

Det mönstrade tyget som syns på fodralets framsida fortsätter mot bakstycket/insidan och bildar där en ficka som man kan stopppa in pocketbokens ena pärm i. Den andra pärmen sticks in i en hälla. Det gör fodralet till en one size som passar både smala och tjocka böcker.

Annons

Du behöver:

  • Prickigt tyg L 19 och B 61 cm (framsida inklusive foder),
  • Mönstrat tyg L 19 och B 17 cm (ficka) samt L 19 och B 12 cm (hälla)
  • Textilband med blommor
  • Smalt sidenband
  • Symaskin, tråd, sax, nål

Gör så här:

1. På Pocketshop finns fodral av plast. Ett sådant fick fungera som mall (måtten ovan är inklusive sömsmån).

Pocketomslag6

2. För att fodralet ska bli fint på insidan viks det prickiga stycket dubbelt med rätsidan inåt. Ritsa med naglarna så att den vikta kanten markeras. Vik ut tyget med rätsidan mot dig.

3. Gör en markering 12,5 cm till höger om den vikta kanten, detta är fodralets mitt.

Pocketomslag5

4. De två mönstrade styckena fållas (vik in 2 cm på varje långsida) och pressas. Dessa stycken används som ficka respektive hälla.

Pocketomslag4

5. Nåla fast det mönstrade tyget som ska bli en hälla 17 cm från den vikta kanten (höger del).

6. Det mönstrade stycket som ska bli ficka placeras över det prickiga tygets vikta kant, så att 6 cm täcker framsidan och resten bildar en ficka mot baksidan/insidan. Nåla fast.

Pocketomslag3

7. Nåla och sy fast ett blommigt textilband i skarven mellan det prickiga och det mönstrade tyget på fodralets framsida (vänstra delen om den vikta kanten).

8. Ett smalt sidenband nålas fast i överkant som bokmärke, 12,5 cm från den vikta kanten (höger del).

9. Vik det prickiga tyget dubbelt så att rätsida hamnar mot rätsida. Nåla och sy en söm runt fodralet (var försiktig med bokmärket!), men lämna en öppning för att vända rätsidan utåt. Sy ihop öppningen för hand.

Pocketomslag7

10. Trä in pocketbokens pärmar i fickan och hällan. Klart!

Pocketomslag1

Köpinfo: Omslagspapper, 99 kr/5-pack, dekorband, 44 kr, Panduro. Sax privat, likande finns hos TGR. Tyger, Spots, 99 kr/m, och pastellmönstrat, 49 kr/m, textilband med blommor, 45 kr/m, allt från Ohlssons Tyger.

(15)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar