Annons


Annons

Stilla jul i Värmlandsgården

Hemma i familjen Erikssons 200 år gamla mangårdsbyggnad är julen röd och vit. Traditioner är viktiga nu när den sjätte generationen växer upp på gården vid Klarälven.

Brasmys i gårdens kök. På 1960-talet slängdes vedspisen ut, så när det var dags för renovering murades spishörnan upp enligt originalutförandet.

Snön yr och naturen är inbäddad i ett fluffigt täcke. Det knarrar under skorna på väg fram till familjens faluröda gård som pyntats med granar vid farstubron. Kristina och barnen Seth och Signe dyker upp runt hörnet på en av uthusbyggnaderna, de har varit i skogen och hämtat en julgran.
Inne i hallen doftar det gott av hyacinter och i köket sprakar en brasa i den öppna eldstaden. Barnen vill grilla marshmallows och Kristina trär upp några på var sin pinne.

Läs också: Jul på Östgötaslätten

Huset, som är en riktigt stor mangårdsbyggnad, är byggt 1825. En gång i tiden fanns det många djur på gården, i dag finns här tre hundar, ett tjugotal höns och några tuppar. Lars slutade med mjölkkor för ett par år sedan och sedan dess har några grannar hyrt in sig på markerna, och i hagarna runt huset går kor och hästar.
– Jag tycker om att förbereda mig för jul i tid och älskar höstkvällar när jag kan bläddra i gamla julmagasin och 
planera årets jul, berättar Kristina.

Annons

Småförvaring. Kristina är förtjust i redahyllor och har samlat på sig flera stycken under årens lopp. På sommaren torkar hon äpplen från trädgården och förvarar i gamla glasburkar på hyllan.

– Jag får alltid en massa nya idéer och börjar pynta i början av december. Det är rött och vitt som gäller för att få rätt känsla. Jag ställer bara fram utvalda tomtar, några från barndomen och jag fick en fin tomte av Lars första gången vi träffades. Däremot pyntar vi en hel del på utsidan. Verandan får en hop med granar, lyktor, ljusslingor, plädar och fårskinnsfällar. Här kan vi dricka glögg, grilla korv och mysa.

Läs också: Jul i den gamla telegrafen

Lars är femte generationen på gården. Han och Kristina träffades 2004 och pendlade till varandra mellan Karlskrona och Hällekil till 2007 då första barnet föddes. I samband med det började de renovera huset. Köket stod överst på listan. En vägg togs bort och ett rum som tidigare varit sovrum blev matrum. Så köket blev dubbelt så stort, hela 60 kvadratmeter.
– På 1960-talet slängdes vedspisen ut, så när vi renoverade återskapade vi spishörnan efter originalet. Vi hade till och med turen att hitta den gamla vedspisen och kunde montera in den på samma plats som den tidigare hade haft. Eftersom vi gillar att laga mat planerade vi för ett riktigt lantkök med plats för storkok och umgänge. Vi har satt in två separata kökshoar, två ugnar och en köksö och byggt ett stort skafferi där råvarorna får plats.

Sprider stämning. Julgranen står mellan de två vardagsrummen, 
som blivit ett enda sedan en vägg togs ner.

Lars är jaktledare och hundförare och på hösten och vintern tillbringar han mycket tid i skogen tillsammans med hundarna, vilket ger välfyllda frysboxar med viltkött.
Familjen firar en gammaldags jul. Glöggen värms på vedspisen och från högtalarna strömmar det traditionell musik. Granen kläs alltid på kvällen före julafton och när barnen har lagt sig slår Kristina och Lars in de sista klapparna.

Tonträff. På köpmansdisken står en gammal trattgrammofon som 
fortfarande går att spela på. Här har Kristina julpyntat med tallris 
och trumpeter av äldre modell.

– Jul betyder framför allt att vi får vara lediga tillsammans i lugn och ro. Vi ser alltid till att vara färdiga med inköp i god tid för att slippa stressa. På julafton blir det dopp i grytan och maten har vi lagat av råvaror som vi odlat på gården under året som gått, säger Kristina, som mest av allt älskar julaftons morgon.
– Det är så underbart att se glädjen i barnens ögon och spänningen och pirret som de känner. Det är det bästa av allt. ✦

Här bor vi!
Namn: Kristina och Lars Eriksson med barnen Signe, 8, och Seth, 10 år, samt den östsibiriska laikan Gorm och jämthundarna Ove och Rune. 
På gården finns det även höns och tuppar.
Bor: I en liten by som heter Hällekil som ligger fem mil norr om Karlstad. Klarälven rinner förbi strax nedanför gården. Huset är en stor mangårdsbyggnad byggd 1825 med 300 kvm boyta och lika stor biyta.
Gör: Kristina är distriktssköterska och Lars är egenföretagare samt maskinförare på ett åkeri. Följ Kristina på Instagram @hallekildarvast

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 14/2017

(191)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar