Annons


Annons

Smutsig ugnsform? Här de två bästa knepen!

Att diska ugnsformar med fastbrända matrester är ofta ett större arbete än det borde vara. Men vilket av alla knep som listas på webben är egentligen bäst? Här är svaret!

Att sätta in en form i ugnen och luta sig tillbaka är något av det bästa vi vet. Det absolut bästa tipset för att få en ren ugnsform är att diska den direkt.  Men efter att man satt i sig hela formens innehåll till middag är det lätt att man blir trött och väljer att skjuta på det till morgondagen. Om du befinner dig i den situationen kan det vara bra att veta vilka knep för att rengöra formen som fungerar bäst.

Bikarbonat och diskmedel

Den metod som fungerar bäst är att täcka hela insidan av formen med bikarbonat och diskmedel. Fyll sedan formen med varmt vatten och låt stå i cirka 15 minuter. Slutligen tar du en tvättsvamp och börjar diska formen medan du strör bikarbonat över de fläckar som kvarstår. Friktionen från bikarbonatet ska då enkelt få bort de värsta av fläckar.

Annons
Fastbrända matrester i en ugnsform.

Mat som bränner fast i ugnsformar skapar ofta onödigt mycket arbete i köket. Bild: IBL Bildbyrå

Diskmedel och aluminiumfolie

Detta tips finns över hela Internet. Aluminiumfolie, hoprullat till en boll, sägs vara mer effektiv än en tvättsvamp när man verkligen behöver skrubba. Tyvärr är den inte i närheten av lika effektiv som kombinationen bikarbonat och diskmedel. Trots att man lämnar formen i varmt vatten och diskmedel i cirka 15 minuter lever inte aluminiumfolie upp till myten. Det hade varit effektivare att använda sig av stålull eller en grov tvättsvamp.

Ättika

Att använda ättika för städning i hushållet fungerar så väl i många fall att det blev en stor besvikelse när det skulle testas på ugnsformar. Trots att man blötlägger formen i ättika i 20 minuter innan man börjar skrubba fungerar inte detta knep. Ättikan är helt oförmögen att råda bot på fett och ingrodda rester och borde sparas till att tvätta fönster.

Blötlagd ugnsform med disksvampar

Blötläggning och disksvampar i kombination med bikarbonat fungerar bäst. Bild: IBL Bildbyrå

Källa: Goodhousekeeping.com

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

(5)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar