Annons


Annons

Skydda ditt djur mot fästingar i sommar – så här gör du

Sommar, spring i gräset – och fästingar. De små parasiterna kan sprida sjukdomar som borrelia och anaplasma både till djur och människor. Här är några tips som skyddar du din hund eller katt från fästingar.

Det är vår i luften och så fort temperaturen börjar krypa ovanför fem grader, vaknar ett säkert vårtecken till liv – fästingarna. De små parasiterna, som lever på att suga blod från sitt värddjur, kan bära på sjukdomar och det är inte bara vi människor som riskerar att smittas. Också våra husdjur är i farozonen.

Symptom på att ditt djur har en fästing

Det är framför allt de fästingburna sjukdomarna borrelia och anaplasma som husdjuren riskerar att smittas av. Båda sjukdomarna kan ge diffusa symptom som ibland är svåra att upptäcka. Exempelvis kan ditt djur bli hängigt och få feber samt dålig aptit. Ledbesvär och plötslig hälta är ett annat varningstecken.

Så fungerar fästingpreparat

Men det finns flera sätt att skydda din älskling under sommarens långa skogspromenader och lata dagar i trädgården.

Annons

– Det finns flera bra, receptfria fästingpreparat till både hund och katt. Droppar, spray och halsband är det vanligaste som också brukar fungera bra. Dessutom finns receptbelagda tabletter. Rådgör med din veterinär om för- och nackdelar och vad som passar bäst till din hund. Men kom ihåg att inget preparat är hundra procent effektivt och att alla preparat kan ge biverkningar, säger Lotta Möller, veterinär hos försäkringsbolaget Agria, i ett pressmeddelande.

Det gäller exempelvis att vara försiktig då man sprayar djuret med fästingmedel – hamnar det för långt bak på kroppen kan djuret slicka i sig det. Hundar kan också få i sig medlet via andra nybehandlade hundar.

Man ska heller aldrig ge en katt ett fästingmedel som är avsett för hundar – det kan leda till förgiftning, kramper och i värsta fall döden enligt Evidensia djursjukvård.

Undersök din hund eller katt regelbundet, gärna varje dag, och ta bort alla fästingar så fort du hittar dem.

Undersök din hund eller katt ofta

Skulle din hund eller katt ändå få en fästing är det viktigt att upptäcka den snabbt. Normalt krävs det 48 timmar för att en fästing ska hinna överföra en eventuell smitta till värddjuret. Hinner du plocka bort parasiten innan dess minskar risken för smitta.

Läs mer: I stället för kattsand – 4 miljövänliga alternativ

För att få bort fästingarna så fort som möjligt, är det viktigt att du undersöker din hund eller katt regelbundet. Fästingarna gillar att sätta sig vid djurets ansikte, på halsen, bakom öronen och vid armhålan, men kan finnas var som helst på kroppen. På sådana ställen där djuret inte själv kommer åt, är det naturligtvis extra viktigt att undersöka.

Fästingarna gillar att sätta sig vid djurets ansikte, på halsen, bakom öronen och vid armhålan, men kan finnas var som helst på kroppen.

Så tar du bort en fästing

För att ta bort en fästing från ditt husdjur, ska du ta tag parasiten så nära husdjurets hud som möjligt. Det finns specialdesignade fästingplockare, men det går också att använda fingrarna eller en pincett. Men tänk på att en pincett riskerar att krossa fästingen om man tar i för hårt.

När du har ett bra grepp om fästingen, se till att dra eller vicka den rakt ut. Försök att få med hela fästingen. Skulle delar av fästingen ändå bli kvar, är det ingen fara – de stöts bort efter någon vecka.

De gamla tipsen om att smörja in fästingen med smör eller olja innan man tar bort den, är bara att glömma enligt Agria. Fettet gör bara att fästingen kräks ut den eventuella smitta den bär på.

Du kan använda en fästingplockare, pincett eller fingrarna för att ta bort en fästing från din hund eller katt.

Gör så här när din hund eller katt får en fästing:

  • Kontrollera husdjuret ofta, gärna varje dag.
  • Ta bort fästingar så fort du upptäcker dem.
  • Använd fästingplockare, pincett eller fingrarna.
  • Greppa fästingen så nära husdjurets hud. Dra eller vicka sedan loss den. Fastnar en bit, låt den sitta kvar. Den stöts bort inom ett par veckor.
  • Glöm gamla råd om att smörja in fästingen med smör – det gör bara att fästingen kräks upp en eventuell smitta.
  • Minska risken för att ditt djur får fästingar genom att använda ett receptfritt fästingpreparat, exempelvis droppar, spray eller halsband.
  • Har du trädgård? Minska risken för fästingar genom att hålla gräset kortklippt.

Källor: Agria, Evidensia djursjukvård
Text: Minna Wallén-Widung
Foto: IBL

Läs mer: Pratar du med ditt husdjur? Det är ett tecken på intelligens!

(17)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar