Annons


Annons

Skattjakt i mormors syskrin

Ny serie i Drömhem & Trädgård! Under vinjetten Vardagsminnen får du njuta av vackra saker från förr – förpackningar, mönster och inredningsdetaljer som är värda att återupptäckas. Vi börjar med mormors syskrin.

Vardagsminnen

Lappa & laga. Sysilke på tunna spolar, stoppgarn, stoppsvamp, knappar och nålbrev. Men vad är den lilla plastpinnen för något? Jo, en pryl! Den användes för att sära på trådarna i tyget när man sydde knapphål eller gjorde vitbroderier med hål.

Det gällde att ha ett välfyllt syskrin om man var kvinna under 1900-talets första hälft. Stoppsvamp, nålbrev och silketråd var näst intill oumbärliga ting. Två timmar om dagen ägnades åt att sy, sticka, lappa och laga om du var gift, hade två barn och var bosatt i en stad, enligt Husmorsskolan, Radions programserie om vettigt hemarbete 1949–1950.

Annons

– Det hade inte så mycket att göra med om man var rik eller fattig, det var helt enkelt en nödvändig vana.

Tillgången på saker var inte så stor vid den här tiden. Man hade också en annan känsla för tillverkningen, den tog ju tid, så det var värt att reparera det du redan hade, berättar Monica Hallén, vävlärare på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk i Insjön.

Läs hela reportaget i nummer 6/2015 av Drömhem & Trädgård.

(53)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar