Annons


Annons

Skapa vårkänslor med tulpaner!

Så här års är tulpaner det bästa som finns – i Sverige köper vi en miljon 
 om dagen och njuter av härliga vårkänslor fast det är kallt därute. 
Här tipsar vi om hur du enkelt gör fina tulpanbuketter.

Lila skönheter. Vaxblommor 
och tulpaner är en fin kombination. 
Här står de i olika höga silvervaser.

I Sverige är vi världsbäst på att köpa tulpaner. Från januari och en bit in i april bär vi hem en miljon tulpaner varje dag. Det gör tulpanen till vår mest populära blomma, utan konkurrens.
Blommorna är både billiga och lättåtkomliga – det är så enkelt att ta hem en bukett i veckan. Och det gör vi. Men det räcker inte med ett lågt pris utan krävs också en rejäl portion kärlek för att vi ska ta hem tulpaner så ofta.

Läs också: 10 kreativa sätt att visa kärlek med tulpaner

Korta stjälkar. Klipp av tulpanerna och sätt dem i små vaser eller äggkoppar. Dekorera med ris och videkvistar.

Annons

Tulpanen har alltid varit omtyckt, till och med tokälskad till och från. Den har hyllats av persiska poeter på 1200-talet. Turkiska sultaner bjöd in till överdådiga fester när tulpanerna var som vackrast. På natten gick sköldpaddor sakta genom trädgården med lyktor på ryggen för att lysa upp blommornas färgprakt. Och i Holland på 1600-talet spekulerades det vilt i tulpanlökar. De blev svindyra och allt slutade i en dramatisk ekonomisk krasch.

Fint i flaskan. Sätt enstaka blommor i olika flaskor och ställ dem i 
en korg. Harört passar bra i arrangemanget.

Det kommer inte att hända oss när vi inhandlar en bukett för under hundralappen. Vi förförs av växtens frasighet, hur det liksom gnisslar krispigt när vi tar i den. Så finns blomman i så många färger, det är bara att välja efter humör och var blommorna ska stå. Och så ger tulpaner kraftiga vårkänslor!

Läs också: Så får du hängiga tulpaner att räta på sig

Det finns ungefär sjutusen olika sorters tulpaner. Alla odlas inte men det finns mycket att välja bland – i Sverige odlas 150 miljoner blommor varje år! Det är också bra att det inte är så långt mellan odlare och köpare eftersom tulpaner är en färskvara. Ju snabbare de kommer ner i en vas hemma hos oss, desto längre håller de sig fina.
En enkel tulpanbukett är vacker i sig. Men det är också lätt att blanda tulpaner med andra växter och arrangera dem på olika sätt. Vi ger dig några lättfixade förslag. ✦

Sparad burk. Släng inte bort konservburkar du tycker är fina. De blir utmärkta vaser, till exempel för tulpaner och rosmarin i en liten bukett.

Så lyckas du med tulpaner!

✓ Skär av stjälkarna ca två centimeter och ställ buketten i rikligt med kallt vatten när du kommer hem med blommorna. Behåll förpackningen som stöd i ett par timmar så blir stjälkarna raka.
✓ Ställ inte tulpaner i direkt sol eller i närheten av frukt. Ställ dem gärna kallt på nätterna så håller de sig fina längre.
✓ Alla stjälkar behöver inte vara lika långa. I en glasvas blir det 
snyggare om de som står ytterst är lite kortare.
✓ Snitta om tulpanerna och byt vatten efter några dagar. 
Fyll på vatten varje dag. Tulpaner är törstiga.
✓ Tulpaner fortsätter växa i vatten och en blandad tulpanbukett 
betyder olika stjälklängder eftersom alla sorter inte växer lika fort.
✓ Tulpanerna är tåliga blommor. De tål lite kyla om du vill ställa en bukett utomhus.
✓ Andra blommor som är fina ihop med tulpaner i buketten är 
anemoner, ranunkler, vaxblommor, pärlhyacinter och harört.

(81)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar