Annons


Annons

Sätt rätt ljus på köket

I köket behövs fyra typer av ­belysning – för städning, matlagning, middag och mys. Här är tipsen som ger ditt kök en ljusare framtid.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Lyckas med belysningen:

1. Bra allmänbelysning är a och o, i köket som i alla rum. Utan allmänbelysning blir det svårt att städa så att det blir rent i alla hörn. Placeringen bör vara någonstans i taket där ljuset har möjlighet att spridas maximalt. Plafond, klotlampa och spotlights ger bra allmänbelysning. Fördelen med spotlights är att man kan sprida eller rikta ljuset dit man vill. Plafonden och glaskupan ger ett mjukare och jämnare ljus.

Annons

2. Arbetsbelysning är nödvändig för att du ska kunna jobba med råvaror, vassa knivar och disk. Den bör komma från en punkt som inte bländar dig och som du själv inte skuggar. Lamporna bör sitta under överskåp för att lysa upp bänkar, men förstås även i fläkt, ugn och kyl. En klämspotlight på vägghyllan ger också bra arbetsljus på en begränsad yta.

3. Välj en armatur med riktat ljus att hänga över matbordet, tänk på att den inte ska blända när du sitter ner. En metallskärm är ett bra val eftersom det ger ett bländfritt ljus. Har du ett långt bord kan det behövas flera armaturer i rad.

4. Mysljus är trevligt även i köket. En fönsterlampa, en fin slinga och några ljusstakar skapar härlig atmosfär när du släcker ner i övrigt. Här kan också ljus inuti skåp med fönster vara effektfullt. LED passar utmärkt till den här typen av dekoration.

Tips!
Satsa på dimmer. Då är det lätt att anpassa belysningen till både vardag och fest!

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar