Annons


Annons

Sanningen om Marie Antoinettes bröst

Det sägs att det första coupeglaset för champagne var format efter Marie Antoinettes bröst. Antagligen är det bara en kittlande skröna. Men sant är att supermodellen Kate Moss fick ett champagneglas format efter sitt vänstra bröst 2014.

Det sägs att det första champagneglaset var format efter Marie Antoinettes bröst.

Det sägs att det första champagneglaset var format efter Marie Antoinettes bröst.

När champagne serveras ur öppna coupeglas är det ofta någon som påpekar att det första champagneglaset var format efter Marie Antoinettes bröst. Fast det finns egentligen inget som tyder på att det skulle vara så.

Annons

Vad som däremot finns är en mjölkskål som gjordes till Marie Antoinette 1788. Ett par år innan hade hon fått ett mejeri vid jaktslottet Rambouillet av sin man, den franske kungen Ludvig XVI. Hon tyckte inte om att vara där. Hennes man trodde att hon skulle kunna gilla att leva lantliv, leka herde och dricka mjölk vid mejeriet med sina vänner medan han själv var ute och jagade. Att äga mejerier och valla får i ljusblå sidenrosetter var populärt hos aristokratin vid den här tiden. Men det föll inte Marie Antoinette i smaken. Hon kom nästan aldrig hit.

Mjölkskål tillägnad Marie Antoinette i form av ett bröst.

Mjölkskål tillägnad Marie Antoinette i form av ett bröst.

Men hit kom en servis i sextiofem delar från porslinsfabriken Sévres. Fyra av delarna var mjölkskålar i form av ett bröst som vilade på tre gethuvuden. Skålarna var tillägnade Marie Antoinette men inte formade efter hennes kropp. En av skålarna finns kvar och är utställd på Sévres porslinsmuseum. Kanske är det dessa mjölkskålar som är upphovet till historien om brösten och champagneglasen.

När den brittiska supermodellen Kate Moss fyllde 40 år och firade 25 framgångsrika år som modell lät en restaurang i London designen Jane McAdam Freud ta fram ett champagneglas som formgavs efter Kate Moss vänstra bröst. Inspirationen kom från historien om Marie Antoinette.

– Vilken ära att få vara delaktig i ett sammanhang med Marie Antoinette. Hon är en förbryllande karaktär. Hela projektet har varit jättekul, kommenterade Kate Moss.

Champagneglas formgett efter Kate Moss bröst.

Champagneglas formgett efter Kate Moss bröst.

LÄS OCKSÅ

(53)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar