Annons


Annons

Så tar du bort kalkfläckar i kök och bad

Kalk och fula avlagringar i badrum och kök gör ingen glad. Men det finns effektiva knep för att få skinande rent igen. Här är tipsen som tar bort kalken på fläcken!

Citronjuice och vinäger gör susen när du vill ta bort kalk och fula avlagringar i köket och badrummet. Bild: IBL

Citronjuice och vinäger gör susen när du vill ta bort kalkavlagringar i köket och badrummet. Bild: IBL

Så slipper du kalkavlagringar – effektiv borttagning

Ibland känns det som att kalkavlagringar dyker upp överallt i badrummet och i kökets alla vrår. Ibland kanske du heller inte ser det, som på värmeelementet i vattenkokaren, tvättmaskinen eller diskmaskinen. Det gör också att apparaterna blir mindre energieffektiva. Så förutom att kalk är fult och ofräscht, finns det flera bra anledningar att ta i med hårdhandskarna.

Citronsyra och vinäger mot kalk

Lösningen behöver inte ligga i dyra avkalkningsprodukter från affären, utan med största säkerhet har du redan svaret hemma. Med citronsaft eller vanlig vinäger tar du bort de allra svåraste fläckarna av kalk i både badrummet och köket. Samtidigt sparar du både pengar och boostar ditt miljösamvete! Är fläckarna extra tuffa kan vinägern eller citronen få verka i några timmar – eller ibland hela natten – för att lösa upp kalken.

Ta bort kalk från kranar och badrumsinredning

För att ta bort kalk i badrummet fyller du upp en sprayflaska med hälften vinäger och hälften vatten. Använd det regelbundet på kranen, badkaret och duschen för att hålla kalkavlagringarna stången. Skölj noggrant med vatten efteråt.

Annons

Se till att inte använda vinäger på pläterade kranar, speciellt guld är känsligt för syran i vinäger som kan skada ytan.

Läs också: 5 problem du inte visste att du kunde lösa med vinäger

Ett tips om du har extra svåra fläckar med ingrodd kalk på kranen, är att dränka en kökshandduk eller trasa i vinägerlösningen från flaskan. Linda den sen runt kranen och låt den vara där i några timmar eller över natten. Efteråt kan du behöva skrubba lite för att få bort alla rester. Kranen är som ny!

Föredrar du att använda citron till avkalkningen så är ett annat knep att halvera en citron, pressa ut och gnid i citronsaften på problemområdet på kranen. Gör sedan precis som med vinägern: låt en trasa eller kökshandduk dra åt sig av citronsaften och vira den sen runt resten av kranen.

Kalkavlagringar runt kranen i badrummet tampas vi alla med. Bild: IBL

Kalkavlagringar runt kranen i badrummet tampas vi alla med. Bild: IBL

Ta bort kalk från kakel och klinkers

Till vår stora glädje är kalkavlagringar på kakel, klinkers och andra plana ytor i badrummet betydligt lättare att ta bort än på mer otillgängliga ställen. Knepet är att fylla en sprayflaska med hälften vatten och hälften vinäger och spraya på problemområdena. Lämna det där några minuter innan du noggrant tar bort det med en trasa.

Läs också: Rent och fräscht i badrummet – med kaffe

Du kan också ta till citrontricket. Få tillbaka den fina och glatta ytan genom att gnida citron mot avlagringarna och låt verka i några minuter. Torka sen bort citronjuicen med en trasa.

Det kan krävas hårt arbete för att ta bort alla kalkavlagringar. Bild: IBL

Det kan krävas hårt arbete för att ta bort alla kalkavlagringar. Bild: IBL

Ta bort kalk i toaletten

Vinäger är en riktig höjdare mot de fula kalkavlagringarna i den keramiska toalettstolen. Riktigt envisa kalkfläckar kan du gnugga försiktigt på med en gammal tandborste. Är fläckarna riktigt ingrodda kan du försöka gnugga försiktigt med en pimpsten.

Läs också: 10 vardagsproblem du löser med bikarbonat

Ta bort kalk från duschmunstycket

Visst är det äckligt när du går in i duschen för att bli fräsch och så är duschmunstycket fullt med kalk? Vi har lösningen!

För bästa resultat kan du prova att låta duschmunstycket ligga i en vätska med häften vinäger och hälften vatten över natten. Var noga med att skölja rent den på morgonen. Är det kvar någon kalk i strålhålen petar du lätt bort den med hjälp av en nål.

Både rost och kalkavlagringar kan angripa duschmunstycket. Bild: IBL

Både rost och kalkavlagringar kan angripa duschmunstycket. Bild: IBL

Ta bort kalk från kaffekokare och vattenkokare

Där vi har vätska som vi faktiskt tänker dricka vill vi inte ha något ofräscht. Kalket måste bort! Fyll vattenfacket på kaffekokaren med en lösning av hälften vinäger och häften vatten. Kör igenom lösningen i maskinen, givetvis utan kaffe. Fyll sedan på med bara vatten två gånger och kör igenom maskinen för att får bort all vinäger.

Läs också: Smarta knep om du vill städa enkelt

Tips! Var noga med att ta reda på om just din kaffekokare har ett eget avkalkningsmedel. Vissa har det och om du inte använder avkalkningen som är uppgett för just ditt märke kan garantin ogiltigförklaras.

För att befria värmeelementen i vattenkokaren från kalk gör du på samma sätt som med kaffekokaren. Häll i lösningen med hälften vinäger och hälften vatten och låt stå över natten. På morgonen bör all kalkavlagring gå bort lätt. Var sen noga med att skölja med mycket vatten för att bli kvitt vinägerlukten.

Kalken angriper ofta värmeelementet i vattenkokare. Se till att ta en extra titt ibland så det inte gror igen fullständigt. Bild: IBL

Kalken angriper ofta värmeelementet i vattenkokare. Bild: IBL

Ta bort kalk från diskmaskiner och tvättmaskiner

För att ta bort envis kalk från tvättmaskinen häller du en stor kopp vinäger eller citronsaft där du brukar hälla ditt vanliga tvättmedel. Kör sen den tomma maskinen på ett vanligt tvättprogram.

Läs också: Så enkelt rengör du köksfläkten

Detsamma gäller för din diskmaskin. Häll vätskan i diskmedelsfacket och kör den tom på ett vanligt program. Förutom att ta bort kalkavlagringarna så får du en mycket fräschare maskin.

Använd vinäger i tvättmedelsfacket för att få bort kalkavlagringarna. Bild: IBL

Använd vinäger i tvättmedelsfacket för att få bort kalkavlagringarna. Bild: IBL

Källa: Good housekeeping institute, allers.se

 

Artikeln publicerades först på Allers.

 

(67)
(13)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar