Annons


Annons

Så städar du 10 ställen i hemmet – på bara 5 minuter

Lite då och då är det dags att rengöra de där ytorna som inte prioriteras i den vanliga städningen. Men lugn, det behöver inte ta lång tid. Här är tio städsysslor du fixar på bara fem minuter!

Städning kan vara kontemplativt och rogivande. I alla fall när allt ligger på sin plats. Men det är också en syssla utan slut. När du är klar med ”allt” är det dags att börja om.

Här 10 städsysslor du kan fixa när du bara har några minuter över:

1. Fyll diskmaskinen med annat än disk

Ta ett varv i bostaden. Plocka på dig plastleksaker, tvålfatet, tandborstmuggen och kanske trädgårdverktygen. Plus alla andra saker du sällan (eller aldrig) rengör. Sätt sedan in allt i diskmaskinen och tryck igång. Noll ansträngning och massor med rena prylar. Men ha i alla fall lite omdöme när du väljer vilka saker du diskar tillsammans.

2. Rengör möbler och madrasser

Stoppade möbler, madrasser och mattor är lätt att hoppa över när det kommer till städningen. Men lugn, men hjälp av bakpulver kan dina prylar bli nästan som nya igen. Häll bakpulvret på madrassen och låt sedan verka i 15 minuter. Använd sedan dammsugare för att få bort bakpulvret. Vips! Som ny!

3. Ta ett varv med klädrullaren

Klädrullaren är en briljant liten pryl när det kommer till att mota smuts, smulor och damm. Kör den på lampskärmen, i botten på din väskan och andra svårtillgängliga ställen.

4. Bli kvitt husdjurshår

Vi vet! Det är precis överallt. Men med hjälp av ett par våta gummidiskhandskar är det lätt att få bort håret både från favoritkudden och armstödet.

Läs också: 8 saker vi borde städa men ofta hoppar över

5. Rengör golvlister i ett kick

Golvlister glöms ibland bort i städningen. Kanske för att de är placerade på ett av de minst ergonomiska ställena någonsin. Men lugn, vi har ett knep som gör att du inte ens behöver böja dig. Allt du behöver är ett par avlagda strumpor och lite rengöringsmedel. Dra sedan den fuktiga strumpan, med hjälp av foten förstås, längs med listen. Klart!

6. Rengör dina teknikprylar

Annons

Mobiltelefonen, paddan eller kanske datorn. Trots att du använder dem dagligen är de sällan med på städlistan. Faktum är att skärmen till din mobiltelefon sannolikt är smutsigare än toalettsitsen. Ta en våtservett med alkohol och dra över ytan på din tenikpryl.

7. Torka väskan och plånboken

Samma fenomen, men en annan pryl. Saker vi använder dagligen verkar ofta glömmas när det kommer till rengöring. Plocka fram ett desinfektionsmedel och torka både handväskan och plånboken.

8. Fräscha till avfallshinken

När var senaste gången du såg till att rengöra sophinken? Oavsett hur ofta du byter påse finns det alltid risk att det läcker sopvätska ner i sopkärlet. Med hjälp av zest från en citron och kallt vatten kan du få bort odören.

9. Damma av takfläkten

Vi går mot varmare tider och många passar på att bildligt damma av takfläkten. Men innan det är dags kan det vara bra att göra det – även bokstavligt – och slippa damm i hela rummet. Med hjälp av ett avlagt örngott kan du enkelt befria vingarna från damm på ingen tid alls.

Se instruktioner här!

10. Rensa bort alla gamla tidningar

Högar med tidningar som ingen läser har aldrig gjort någon lycklig. Ta en hög, gå till återvinningsrummet och känn dig med ens lite lättare.

Av Helena Sjögren
Bilder: IBL
Källa: Good Housekeeping

Läs också: 5 tips för en snabb och enkel städning

(115)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar