Annons


Annons

Så målar och tapetserar du ett litet rum större

Det är inte bara färgvalet som kan få ett rum att kännas större, även valet av tapeter har stor betydelse. Med rätt belysning kan du dessutom skapa illusionen av ett fönster där det inte finns något.

Maximera ljusinsläppet med blanka fönstersnickerierna. Foto: Boråstapeter

Maximera ljusinsläppet med blanka fönstersnickerierna. Foto: Boråstapeter

Vill du att dina kvadratmeter ska kännas större än vad de är? Här ger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Alcro, sina bästa tips på hur du gör det – med målarfärg, tapeter och lampor.

Annons

Läs även: Färgerna som får ditt rum att kännas större

1. Måla fönstersnickerierna blanka

För att maximera ljusinsläppet från fönstren bör du måla snickerierna runt dem med blanka kulörer, som reflekterar det naturliga ljuset. Väggarna däremot bör hållas matta, annars får du ljusreflexer överallt vilket tar fokus från andra ytor.

2. Måla lister och väggar i samma kulör

Ska du eftersträva rymd: håll ungefär samma ton över väggen. Ögat får mer rymd att titta på, vilket ger intrycket att rummet är större än det är. Det är ett vanligt grepp i dag, att man målar lister, dörrar och hyllor i samma kulör och låter möblerna skapa kontrasten i rummet.

3. Skapa rymd med ränder

Stående ränder lyfter taket och liggande gör att rummet känns bredare. Men använd inte för stora kontraster, utan håll ränderna i olika djupa kulörer av samma tonskala. Även en randig matta kan ”dra ut” ett rum.

Lyft takhöjden med stående ränder. Foto: Boråstapeter

Lyft takhöjden med stående ränder. Foto: Boråstapeter

4. Måla hela vägen upp

Vill du lyfta ett rum bör du måla vägarna hela vägen upp till taket. Taket bör även vara ljusare än väggarna, då de reflekterar mycket av det naturliga ljusinsläppet.

5. Belys taket

Att belysa taket är en fin effekt som ökar känslan av rymd rejält. Det kan till exempel göras med en LED-list högt upp på väggen. Men se till att belysa taket, inte väggen.

6. Skapa ett ljusinsläpp

I små rum utan fönster kan du sätta ett ljust draperi längs väggen och belysa det bakifrån med en LED-list eller annan ljuskälla, för att skapa illusionen av ett fönster.

7. Anpassa mönster efter rumsstorlek

Om du i stället väljer tapeter, tänk på att stora mönster på liten yta kan krympa rummet. Ett mindre rum som vill kännas större bör ha småmönstrade tapeter.

Läs även: 14 sköna nya tapeter

Småmönstrade tapeter får rummet att kännas större. Foto: Boråstapeter

Småmönstrade tapeter får rummet att kännas större. Foto: Boråstapeter

LÄS OCKSÅ

(85)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar