Annons


Annons

Så lyckas du med sticklingarna – allt du behöver veta

Att ta sticklingar har länge varit populärt och gör att din favoritplanta kan leva vidare år efter år – i en ny kruka hos dig eller hemma hos en vän. Här är allt du behöver veta om hur du tar sticklingar från olika blommor och när du bör rota i vatten eller jord.

Det sägs att en stickling måste stjälas för att den ska rota sig bra, men för den laglydige finns det andra sätt.

Med nästan varje planta du har i ditt hem kan du klippa av en kvist, gren eller stam, sätta den i vatten och låta den slå rot. Resultatet av att klippa av en bit av din favoritplanta är det som kallas en stickling.

Annons

Josefine Halwordsson, formgivare och VD på den omtyckta butiken Betonggruvan, har länge fascinerats av sticklingar och förklarar att är roligt att byta sticklingar med vänner för att på så sätt kunna ta del av varandras favoritväxter.

– Det är fascinerande med sticklingar att de bara kan fortsätta år från år. Från moderplantan som blir nya sticklingar som sedan ynglar av sig till nya sticklingar som sedan ynglar av sig till ytterligare nya sticklingar. Som ett pyramidspel, fast snällt, där alla är vinnare, säger Josefine Halfwordson.

Läs även: 4 knep som får hängiga tulpaner att resa sig igen

Hur du bör gå till väga för att få en ny planta kan dock skilja sig åt beroende på vilken växt man har att göra med. Här ger vi svar på de vanligaste funderingarna kring sticklingar, håll tillgodo!

När ska sticklingarna tas?

När vinter börjar övergå i vår kan du med gott samvete börja ta sticklingar från dina växter, och det kan du fortsätta med fram till september. Mellan september och februari är det i regel för mörkt för att sticklingen ska ta sig bra utan växtbelysning.

Hur tar man en stickling?

Det finns en rad olika sätt att ta sticklingar på, och olika sätt passar olika växter. Den populära växten elefantöra är tacksam att ta sticklingar av då den självmant förökar sig med små sidoskott. För att ta en stickling knipsar du helt enkelt av sidoskottet så nära moderplantan som möjligt.

Stickling av elefantöra. Foto: Shutterstock

Det går också att ta en så kallad toppstickling, en metod som lämpar sig bra för pelargoner eller murgröna. Då knipsar du helt enkelt av toppen av en gren strax ovanför ett blad eller en nodd. Sticklingen bör ha 2-3 blad, men inte fler. Om sticklingen har för många blad från början ägnas onödig energi åt annat än att bilda rötter. Av samma anledning ska man rensa sticklingen på eventuella blommor eller blomknoppar.

Du kan också dela på en planta för att få en stickling, något som fungerar bra om man har en monstera. Dela då på plantan så nära roten som möjligt eller knipsa av en stjälk så nära stammen som möjligt.

Ska sticklingen rotas i vatten eller jord?

I regel är det bäst om sticklingen hamnar i jord med en gång, för då anpassas rötterna för jord istället för vatten. Om rötterna utvecklas i vatten kan man behöva vänja dem vid jord genom att placera sticklingen i en jordvattenblandning innan plantering. Däremot är det många som tycker att det är fint och kul att kunna se rötterna växa till sig i vatten, och även om det inte är optimalt för sticklingen går det oftast bra.

Det är egentligen inte optimalt att rota sticklingarna i vatten, men det är väldigt dekorativt! Foto: Shutterstock

Rota i vatten

För att sticklingen ska få rötter behöver den några veckor på sig. Se till så att du har rent vatten och byt gärna ut det med jämna mellanrum. Den delen som står i vatten ska helst inte ha något ljus alls, medan resten av sticklingen behöver ljus.

Eftersom rötter som växer i vatten skiljer sig från rötter som växer i jord kan man behöva vänja sticklingen vid jord innan man planterar den. När sticklingen har fått ett rotsystem kan du därför göra en blandning av jord och vatten för att successivt låta rötterna vänja sig vid den nya miljön.

Läs mer: Så lyckas du med vårplanteringen – expertens bästa tips

Rota i jord

Använd mager och porös jord, och se till så att den inte blir för kompakt. Blanda gärna ner pelite, grus eller små lecakulor för att skapa luftfickor i jorden. Fukta jorden innan du sticker ner sticklingen, men se till så att jorden inte är genomblöt. Tryck inte till jorden i krukan.

Foto: Shutterstock

Stoppa ner sticklingen så att den står stabilt i jorden, ett par centimeter ner. Vattna sedan så att jorden omsluter stammen naturligt. För att känna efter om sticklingen har rotat sig i jorden kan man dra försiktigt i den efter några veckor.

Sticklingar och luftfuktighet

Sticklingar kräver i regel hög luftfuktighet. Det löser man lätt genom att använda en plastpåse eller en avklippt petflaska som växthus (om man inte har tillgång till en fin glaskåpa förstås). Se dock till att sticklingen inte står i direkt solljus när den är under kåpan, då blir det lätt för varmt.

När det blir dags för plantering bör man börja med att lätta lite på påsen eller kåpan innan man tar bort den helt, så att sticklingen vänjer sig vid den torrare luften.

Källa: Lindhult plantskola, Hasselforsgården, Interflora
Text: Rose-Marie Söderlund och Sofia Börjesson

Läs mer: 6 smarta trädgårdsknep från Mandelmanns gård

(96)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar