Annons

Så här gör du ett eget terrarium för dina växter

Att odla i ett växtterrarium är både lättskött och kreativt. Dessutom är det roligt att bestämma hur det ska se ut. Så här gör du!

terrarium för växter

Under 1970-talet var växtterrarium en vanlig syn i våra svenska hem. Trenden har nu åter fått ett uppsving, men du behöver inte vänta till våren för att få grönskan att spira. Metoden fungerar faktiskt utmärkt under den mörka årstiden när tillgången på dagsljus är låg och luften torr.

Annons

Inne i glaskupan skapar växterna nämligen ett eget ekosystem, som med fotosyntesens hjälp i princip sköter sig själva – perfekt för den oerfarne botanikern.

Läs också: Inred med trendiga airplants – Här är allt du behöver veta

Så gör du ditt eget växtterrarium

Det här behöver du: 

  • Ett glaskärl (valfri storlek), men gärna med en bred botten som ger gott om plats till odlingen
  • Grus och stenar i olika storlek
  • Jord
  • Kaktusar/tropiska växter och suckulenter
  • Mossa
  • Aktivt kol

1. Tvätta och torka först ditt kärl noggrant. Lägg därefter i ett lager småsten för god dränering. Ungefär 2,5 cm brukar vara tillräckligt.

2. Aktivt kol motverkar svamp, mögel och dålig lukt. Häll ut ett lager ovanpå småstenen, upp till 2 cm tjockt.

3. Nu är det dags att fylla ditt kärl med jord. Anpassa mängden efter kärlets storlek – det ska finnas tillräckligt för att ge växterna ett bra djup när du planterar.

4. Plantera växterna som du valt i kärlet. Kom ihåg att inte välja allt för stora växter då utrymmet är begränsat i ditt kärl.

5. Dekorera efter tycke och smak med vackra stenar och mossa.

gör eget växtterrarium

Att tänka på när du gör ett växtterrarium

Har du valt ett öppet eller stängt kärl? Kaktusar och suckulenter trivs bättre i ett öppet terrarium som ger en torrare miljö, medan ett slutet terrarium där mer kondens skapas är att föredra för bladväxter.

Allt eftersom tiden går kommer växterna att skapa sin egen återvattningsprocess. Vattenångan från bladen stiger på kärlets väggar, för att sedan sjunka ner och ge fukt till din odling. En bra regel är att vattna sparsamt de första veckorna och därefter vattna ungefär en gång i veckan, om det behövs. När kondens saknas inne i kupan kan det också vara läge att fylla på med lite vatten.

Viktigt är också att ställa ditt växxterrarium på en plats som är relativt ljus för att få igång fotosyntesen. Har du kaktusar i kärlet kan det med fördel placeras i direkt solljus.

Och kom ihåg – möjligheterna är oändliga! Experimentera med olika växter, stenar och kanske små kvistar för att skapa just ditt drömlandskap.

Läs också: 4 knep som hjälper dig att lyckas med sticklingarna

Källa: Bakker
Foto: Shutterstock
Text: Anais Golzalez Cruz/Elle Decoration

(32)
(3)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar