Annons


Annons

Så förvarar du dina vinterkläder bäst – 10 bra tips

Det är kanske inte riktigt dags än, men snart är det tid att tänka på förvaringen av dina vinterplagg. Här är tio tips som får dina kläder att hålla längre och se fina ut även till nästa säsong.

så förvarar du vinterkläder

Vintern börjar äntligen gå mot sitt slut. Även om det lär dröja några veckor innan vi kan slå oss ner på uteserveringarna så hägrar våren i fjärran med allt ljusare dagar och temperaturer som så sakteliga kryper uppåt.

Annons

Snart är det också dags att stuva om i garderoben för att ge plats åt de efterlängtade, tunnare vårplaggen.

Lägg dessa enkla knep på minnet för att undvika dålig lukt, mögel och mal.

Läs också: Dags för vårstädning! 14 saker du kan göra dig av med bums

1. Tvätta allt

Det är inte en särskilt rolig syssla, men genom att tvätta kläderna grundligt försvinner parfym- och deodorant-rester som kan ge gula fläckar om de skaver mot tyget en längre tid. Dessutom känns plaggen fräscha när du åter tar fram dem. Även risken för mal minskar efter en rejäl tvätt.

Kom ihåg att läsa tvättinstruktionerna noggrant och kemtvätta de plagg som inte tål maskintvätt.

2. Vik eller häng upp beroende på material

Kläder av naturfiber, exempelvis ull eller kashmir, kan lätt töjas ut om de hängs på galgar. Samma sak gäller för polyfibrer och akrylfibrer. Vik dem istället försiktigt. Om du vill kan du placera klädpapper emellan.

så förvarar du vinterkläder

Plagg av naturfiber ska inte hängas upp på galgar.

3. Välj rätt galgar

Glöm inte att även anpassa galgarna efter material. Siden och bomull kräver vadderade galgar som vårdar passformen. Du kan också använda klädpåsar för att skydda plaggen lite extra.

4. Använd genomskinliga packlådor

Varje år är det samma kaos. Kartong efter kartong rivs upp i jakt på just den där jackan. Med genomskinliga lådor slipper du det problemet helt – du ser ju vad som packats ner.

För fullt i lådan? Klistra på lappar med en tydlig innehållsförteckning.

5. Maximera förrådsutrymmet med vakuumpåsar

Vakuumpåsar är ett bra alternativ för de större plaggen som annars kräver mer plats. Den kompakta paketeringen stänger även ute potentiella skadedjur. Dock lämpar sig metoden inte för pälsar.

6. Kylförvara din päls

Äger du en päls så får du faktiskt räkna med att lite specialskötsel tillkommer. Pälsen ska hänga svalt och inte för tätt med andra plagg för att hålla så länge som möjligt. Det bästa är att lämna in den till ett skrädderi eller en pälsbutik som erbjuder kylförvaring under sommarhalvåret.

7. Förhindra mal med lavendel och ceder

Lavendel och ceder sprider inte bara en behaglig doft – de förhindrar också malangrepp. Dessutom är det naturligt och betydligt bättre än malkulor och malpåsar som kan innehålla rent skadliga kemiska ingredienser.

Obs! Undvik att förvara ceder tillsammans med läder och päls då detta kan torka ut materialen.

så förvarar du vinterkläder

Små knippen av lavendel doftar gott och motar bort malen.

8. Putsa upp skorna och lägg dem i sparade skokartonger

Med salt och slask på vägarna tar våra skor en hel del stryk under den långa vintern. Putsa upp dina skor och smörj in med läderfett innan du ställer undan dem för året. Smart är att lägga skorna (med skoformare) i sina originalkartonger, om du sparat dem. Då vet du exakt vilket par som ligger var.

9. Slopa källaren helt

I fuktiga utrymmen är risken större att kläderna angrips av unken lukt och mögel. Skippa därför källaren helt, om det går. Tänk mörkt OCH torrt – det mår våra plagg allra bäst av!

10. Passa på att rensa

Finns det några vantar, mössor eller jackor som du inte använt? Ta tillfället i akt att rensa ur vintergarderoben när du ändå håller på.

Läs också: 

Källa: Huffington Post
Foto: Shutterstock
Text: Anais Gonzalez Cruz/Elle Decoration

(66)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar