Annons


Annons

Så blir du av med dålig lukt i köket

Luktar det illa i köket – trots att du har städat? Då kan det vara dags att ge sig på diskhon, diskmaskinen eller kylskåpet för en rejäl rengöring. Här är några tips för att få bort den dåliga lukten utan starka rengöringsmedel!

få bort dålig lukt i köket

Att det kan lukta lite unket i köket efter en stor middag är inte så konstigt, men om lukten hänger sig kvar är det inte lika trevligt.

Och visst, det finns luftfräschare men de är ofta fulla av kemikalier och dyra att köpa! Vi lär dig hur du får tillbaka den fräscha doften helt naturligt – och billigt!

Vädra ut och punktmarkera det som luktar illa

Innan du drar igång är det bra om du öppnar fönstret och vädrar samt tar ett varv med dammsugaren. Punktmarkera därefter dessa områden:

Diskmaskinen

Börja med att få bort matrester från botten med en bit hushållspapper och häll därefter vinäger i en liten skål som du placerar i det översta facket och kör diskmaskinen på högsta temperatur.

Annons

Läs också: 10 smarta städtips med citron

Dålig lukt från kylskåpet

Vi har alla varit där, en otrevlig lukt slår emot oss när vi öppnar dörren! Om du inte har tid att tömma hela kylen kan du nöja dig att få bort källan till odören och därefter ställa in en liten skål med bikarbonat i kylskåpet. Bikarbonaten kommer att absorbera dålig lukt.

Om mikron luktar illa

Hacka en citron och lägg i en skål vatten och ställ in i mikrovågsugnen några minuter så att det bildas ånga på luckan. Låt därefter skålen stå i mikron i ungefär en kvart innan du öppnar den. Därefter kan du bara torka av med en disktrasa!

Få bort lukt från diskhon

Dränk hushållspapper i vinäger och klä vasken med dem. Efter en stund kan du skrubba av med varmt vatten och diskmedel.

Bikarbonat i soptunnan

Om det luktar illa från soptunnan behöver den sannolikt en del uppmärksamhet. Töm och skölj ur och när du är klar strör du lite bikarbonat i botten av soptunnan för att göra dig kvitt soplukten.

Lukt från ugnen

Luktar det från ugnen, trots att du har städat den? Ingen fara – det går att få bort lukten! Blanda 700 ml vinäger med 200 ml bikarbonat och häll på en bakplåt. Ställ in i ugnen och lämna den där över natten. Den kemiska reaktionen kommer att få bort alla dåliga lukter.

Läs också: 5 anledningar att göra eget sköljmedel – se receptet här

Gör en naturlig doftsprej

Pricken över i får du genom att låta apelsin- eller citronbitar puttra tillsammans med lite rosmarin i en kastrull med vatten.

Källa: Good Housekeeping
Text: Malin Perlheden/Aller.se

Läs också: Så får du bort stearinfläckarna

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar