Annons


Annons

Så blir trädgården vackert vild med självsående blommor

Vill du ha en trädgård med vild karaktär och slippa så och plantera nytt hela tiden? Då är de här blommorna något för dig. Har du släppt en innanför grinden kan du räkna med många fler kommande år!

Om du lider av starkt kontrollbehov och gillar struktur är det här blomgänget inget för dig. De är alla experter på att flörta hej vilt. Vissa sorter du planterat dyker upp i andra färger (som hos akleja, stockros och ringblomma).

Annons

Malvan fröar gärna av sig och resultatet blir med tiden 
en slösande rik blomsteräng.

Läs också: 6 vanliga trädgårdsproblem du löser med bikarbonat

Andra rymmer långt utanför den tänkta 
radien; en fläderbuske har rotat sig bland rosorna och fingerborgsblommor vinkar glatt i kökslandet. De skapar en härligt frigjord och vild karaktär och till på köpet slipper du så och plantera nytt.

Bienner självsår sig rikligt

De så kallade biennerna, tvååringarna, är en specialgrupp bland trädgårdsväxterna. Hit hör fingerborgsblomma, lupiner, stockrosor, malvor, kungsljus, purpurklätt och borstnejlika. De självsår sig rikligt under sommaren, fröna gror året därpå och växer till en liten bladrosett. Dessa är det viktigt att du känner igen, så att de inte rensas bort som ogräs. Först sommaren därpå blommar plantan, sätter frön och cirkeln är sluten.

Fingerborgsblomma, kungsljus och lupiner är gamla trädgårdsväxter som man kan se vid ödetorp.

Strössla frön från självsående blommor

Många ettåriga blommor fröar av sig under sommaren. Fröna ligger kvar i jorden för att gro till våren.

Om du själv vill bestämma var de ska dyka upp på nytt kan du påpassligt tömma frökapslarna när de är mogna (då är skalet brunt och torrt). Strössla sedan ut dem där du vill. Hit hör ringblomma och vallmo.

Bland de fleråriga perennerna finns också många frögurkor som akleja, daggkåpa, pipört och väddar.

Av Karin Elmberg
Foto: Karin Elmberg och Shutterstock

Läs mer: Så lyckas du med sommarodlingen – expertens tips

(336)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar