Annons


Annons

Redaktionens omgjorda loppisstolar

Att möblera med udda stolar har blivit lite av en trend. Så här blev det när Drömhems redaktion släppte loss fantasin på varsitt loppisfynd. Foto Liselott Sundkvist & Annika Wallman

Strumpa-till-stol

Alla färgerna kommer från Jotun/Lady Supreme Finish. Färgen är silkesmatt för trä och panel. Från vänster Sofias rosa karamell (kulör: Pion), Helenas kuliga pinnstol (kulör: Klassisk vit), Ebbas harlekinrutiga mjölkpall (kulörer: Doft och Lys antik) och Lenas strumpklädda klassiker (Aprilgrön).

Loppisstolar-SofiaSofias rosa karamell
”En pall att bli glad av! Jag hittade den på Myrorna för 150 kronor. Jag letade särskilt efter en stol eller pall med dyna för att kunna använda ett tyg som jag redan hade i gömmorna. Jag tycker tyget är så gulligt, men hade svårt att hitta en bra plats för det. Pallen var brun från början men det var enkelt att slipa upp ytan och sedan måla på allt det härliga rosa direkt! Nu står den i ett av barnens rum och är mycket uppskattad.”
Sofia Tufvasson

Loppisstolar-Helena

Helenas kuliga pinnstol
”I en överfylld villakällare stod en av farfars gamla köksstolar ensam kvar. De andra tre har ommålade hängt med mig ända sedan jag flyttade hemifrån. Den här ratades eftersom en ryggpinne var av. Sedan jag kom på att ersätta den brutna pinnen med en rad träkulor har den blivit min nya favorit! Jag sågade försiktigt loss den trasiga ryggpinnen, borrade sedan ett ganska grunt hål i sitsen och ett djupare hål i ryggstödet. På så sätt kunde jag lätt trä dit min kulrad på en smal metallpinne. Stolen har också fått ny, vit färg på valda delar. Resten behöll jag trärent.”
Helena Nilsson

Loppisstolar-ebbaEbbas harlekinrutiga mjölkpall
”Min farmor var inte mer än 152 centimeter lång. Den här lilla pallen använde hon många gånger per dag för att nå upp till hyllor och skåp. Min pappa mindes att den var brun i hans barndom. När jag var liten var den orange. När jag blivit vuxen hjäpte jag farmor att måla den dalablå. Nu har den varit engelskt röd i många år. Harlekinrutorna var ett infall. Jag ville se hur raka linjer funkade med pallens svängda former. Det krävdes lite omsorg och flera omgångar med tejp och färg – men det tycker jag att farmors pall är värd!”
Ebba Svanholm

Loppisstolar-LenaLenas strumpklädda klassiker
”Vi behövde fler stolar till sommarstugan och letade på loppisar när vi hittade denna. Stolen hade flera lager färg från tidigare ägare och färgen var sprucken och ful så den behövde verkligen lite omtanke. Jag slipade ner den nästan helt med slipmaskin, målade ett lager grundfärg och sedan två lager grönt. Pricken över i blev ett par virkade strumpor i stället för de vanliga golvskydden. Virkbeskrivningen hittar du här.”
Lena Sjöberg

Annons
Loppisstolar2

Från vänster Kerstins stiliga matstol (kulör: Sjösmaragd), Anns söta kurbitspall (bottenkulör: Doft och mönsterkulör: Klassisk vit) och Linas rakryggade drömstol (kulör: Sjöglimt).

Loppisstolar-KerstinKerstins stiliga matstol
”Jag ärvde fyra matsalsstolar. Både tyget och färgen på dem hade sett bättre dagar. I mitt skåp därhemma fanns en bit underbart tyg med mönstret Pimpernel av William Morris, ett fynd från en stuvbitslåda. Äntligen skulle jag använda det, mönstret passade stolarna perfekt. Jag behövde bara hitta en färg som var snygg till. Nu pryder stolarna mitt kök, som är tapetserat i turkos. Ibland tänker jag att de här nätta, klassiska stolarna borde varit vita. Men när jag sitter där vid mitt köksbord är jag alltid supernöjd med färgen.”
Kerstin Holmberg

Loppisstolar-AnnAnns söta kurbitspall
”En gammal sliten pall inköpt på bondaukion för en ringa slant. Efter lite funderande beslöt jag att måla den i en ljus kulör. Jag plockade fram en schablon från tidigare och pusslade om den lite. Liknande finns att köpa i hobbybutiker. Jag använde den på sitsen med vit färg. När man målar med schablon använder man en schablon–pensel eller -svamp och trycker rakt ner. Det är bra att öva lite för att få in tekniken eftersom det är lätt att färgen kryper in under. Avslutningsvis tog jag några olika färgslattar och målade lite små detaljer med en tunn pensel.”
Ann Ljunghorn

Loppisstolar-LinaLinas rakryggade drömstol
”Stolen ingick i köpet av vår sommarstuga. Jag har alltid gillat den även i sitt slitna skick. Jag började med att tvätta av den och slipa ojämnheter med sandpapper (äger ingen slipmaskin). Helt nya tapeten Wonderland Fantasia 1478 från Boråstapeter fick pigga upp sitsen. Jag klippte av ett ganska stort stycke som jag lade ovanpå. Sedan ritade jag av formen med blyerts, klippte ut med sax och fäste med tapetklister. När det torkat lackade jag tapeten med matt trälack i tre lager som fick torka emellan.”
Lina Tenow

Tävla med ditt loppisfynd!
Har du målat eller fixat till en gammal stol, pall eller något annat loppisfynd? Var med och tävla om tre helårsprenumerationer på Drömhem & Trädgård! Ladda upp dina bilder här och vara med i tävlingen.

(26)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar