Annons


Annons

Pratar du med ditt husdjur? Det är ett tecken på intelligens!

Händer det att du pratar med hunden eller katten – eller kanske till och med blommorna? Det bör du vara stolt över, det tyder nämligen på intelligens!

Foto: IBL

När små barn pratar med sina dockor och gosedjur tycker vi att det är gulligt och skyldigt – men om vuxna gjorde det skulle det snarare kännas lite underligt och obekvämt.

Däremot är vi många som pratar med våra djur, växter eller till och med bilen. Och det, menar forskare, är ett tecken på social intelligens.

Läs också: Så gör du om ditt husdjur sätter i halsen

Att vi antromorfiserar (tillskriver saker/djur mänskliga attribut) beror på vår unika förmåga att identifiera och hitta ansikten. Nicholas Epley, beteendevetare och expert på antromorfism, menar att antromorfiserandet historiskt ansetts fånigt och barnsligt, trots att det är en biprodukt från att vi blev så unikt intelligenta på den här planeten.

Annons

Vi antromorfiserar på grund av tre saker: 1. Vi kan se ansikten överallt. 2. Vi tillskriver objekt mänskliga tankar och känslor och 3. Vi associerar oförutsägbarhet med mänsklighet. Därför har vi alltså större sannolikhet att börja prata med objekt och djur när de inte betett sig som vi tänkt oss.

Dessa tre saker är unika för människor.

Det vanligaste tecknet på antromorfism är att vi ger mänskliga namn till saker och djur, och det ihop med att vi pratar med dem är alltså ett tecken på intelligens. Tänk på det nästa gång du kommer på dig själv med att filosofera med katten vid frukosten.

Källa: Daily mail
Text: Mikaela Alex/MåBra

Läs också: 6 Ikea-möbler ditt husdjur kommer älska

(239)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar