Annons


Annons

Så planterar du om dina krukväxter – steg för steg

Har du ett nyfunnet intresse för krukväxter? Grattis! Det är en hobby som är både rolig och bra för inomhusluften. Men alla föddes inte med gröna fingrar, så här har du en steg-för-steg-guide för omplantering.

Är det dags att plantera om dina krukväxter? Foto: Shutterstock

Är det dags att plantera om dina krukväxter? Foto: Shutterstock

När näringen från jorden har sugits upp av växten och krukan har blivit för trång är det hög tid att plantera om. För att lyckas med omplanteringen finns det några saker man bör tänka på, bland annat att plantan inte får vara för torr och att lerkrukorna bör läggas i blöt.

Annons

Du behöver inte plantera om alla växter varje år, bara de som är unga. Tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna får ny energi att växa igen är en bra tid för att omplantering, men det går bra andra tider på året också.

Om det är orkidéer, flamingoblommor eller älghornsbräken som du ska plantera om ska du använda orkidékompost istället för blomjord, i annat fall kan du följa nedanstående guide.

Innan du börjar plantera om:

Kvällen före gör du bäst i att vattna växten så att den fortfarande är fuktig när du sätter igång. Du behöver kruka och blomjord och eventuellt lecakulor för omplanteringen. Om du använder en gammal kruka ska denna skuras ren. Om du använder en lerkruka bör du blötlägga den i några timmar innan så att keramikporerna stängs. Annars suger krukan i sig av fukten i jorden och drar kalken ur den.

Bra att tänka på när du väljer kruka är att en plastkruka håller jorden fuktig längre och håller dessutom jämnare temperatur. I en lerkruka torkar jorden snabbare. Välj därför kruka efter planta – kräver växten jämn fuktighet ska du välja plastkruka och om växter ska torka upp fort bör den ha lerkruka.

Den nya krukan ska vara ungefär två centimeter större än den gamla i diameter.

Så här planterar du om krukväxterna:

  • Stöt krukkanten mot ett bord eller dylikt tills växten släpper så att du kan ta av krukan. Var rädd om rötterna.
  • Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort torra eller ruttna rötter – men låt de friska vara.
  • Häll i lite jord i botten av den nya krukan. Håll växten stadigt med ena handen och sätt ner klumpen (men släpp inte växten), fyll sedan på med blomjord runtom och eventuellt ovanpå.
  • Släpp plantan och skaka och stöt krukan försiktigt så att jorden faller ner jämnt mellan rötterna.
  • Tryck till lite lätt på jorden – men inte på klumpen.
  • Vattna och låt sedan jorden torka innan du vattnar igen.

Läs även: 7 vanliga orsaker varför växterna dör

Dör dina växter? Foto: Shuterstock

Dör dina växter? Foto: Shutterstock

Källa: Blomsterlandet, Icakuriren

(336)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar