Annons


Annons

Pioner – så håller snittblommorna längre

I slutet av april och fram till början av juli fylls blomsterbutikerna runt om i landet med pioner. För att få ut det lilla extra av din bukett finns det några enkla saker du kan göra.

Så får du pionerna att hålla sig fina länge. Foto: Shutterstock

Så får du pionerna att hålla sig fina länge. Foto: Shutterstock

Under pionsäsongen fyller vi svenskar våra hem med den vackra och väldoftande blomman. En bukett pioner håller runt en vecka, men med rätt skötsel kan du få ut ytterligare några dagar innan det är dags för komposten. Här kommer 5 tips.

1. Snitta rätt

Även om butiken precis snittat stjälkarna är det viktigt att även du gör det när du kommer hem. Pappret med vatten som ofta viras runt lägger sig nämligen i porerna vid snittet och gör att blommorna får svårare att ta upp vatten.

Annons

Använd en vass och ren kniv och snitta diagonalt, upprepa varannan till var tredje dag.

2. Rätt vattentemperatur

Pioner är en örtart och kräver därför vatten som är ljummet eller upp till 30 grader. Se till så att inga blad ligger under ytan då dessa bildar bakterier och alger som kan göra det svårare för pionen att ta upp vatten.

Byt helst vatten varannan dag och passa också på att diska ur vasen för att få bort eventuella bakterier som kan få blommorna att vissna snabbare.

3. Undvik solljus

För att få buketten att hålla längre bör du försöka skjuta upp blomningen så länge som möjligt. Placera därför inte dina pioner i direkt solljus eller under en lampa.

4. Håll borta från fruktfatet

Etylengas är många växters största fiende i hemmet och avges från frukt, grönsaker, barrväxter – och även rökare. Gasen gör att din fina bukett mognar för tidigt, vissnar, torkar in eller missformas.

5. Badda knopparna

Har dina pionknoppar svårt att slå ut? Det kan bero på den klibbiga ytan på toppen som gör att bladen sitter ihop. Hjälp dem på traven genom att spraya eller badda knopparna med kallt vatten.

LÄS OCKSÅ

(1.03k)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar