Annons


Annons

Pernilla Wahlgren: ”Jag dukar alltid med fina fat”

Pernilla Wahlgren älskar matlagning och har gjort flera kokböcker, så steget till en egen servis var inte långt. I april lanseras hennes ugnsfasta formar för Sagaform. Av Lina Tenow

Pernilla-Wahlgren servis

Till alla rätter. Alla delar tål ugnsvärme, men de passar lika bra att servera sallad och kalla rätter i. Rosa och blå blomskål, ø 250 mm, 299 kr/st, fyrkantig, 385×270 mm, och droppformat fat, 370×275 mm, 499 kr/st.

Hur föddes idén till en egen köksserie?
– Allt är som grenar på ett träd för mig. Det startade med bloggen, där jag visade mat som jag lagade. Läsarna tyckte att det var roligt och bad om recept, av det har det sedan blivit fyra kokböcker. När jag fick erbjudandet av Sagaform att göra en egen ugnsfast serie tycket jag att det lät kul och kreativt på ett annat plan.

Vad har du lärt dig under arbetets gång?
– Det är roligt att se hur en sådan här process går till. Jag har varit lyhörd, formgivaren Ann-Carin som jag har jobbat med är proffs och vet vad som funkar och inte. Det var förstås skönt. Jag är inte så bra på att rita, men jag gör moodboards och fotar jättemycket för inspiration. Vi har diskuterat fram vad som passar bäst och jag har satt min egen prägel på delarna. Jag gillar mönster och form, att det inte är helt raka kanter.

Hur är din porslinsserie tänkt att användas?
– Det är ugnsfasta formar i tre storlekar som man kan stapla i varandra. Men tanken är att de kan användas som man vill, till sallad eller flingor lika gärna som till varm gratäng eller paj.

Hur brukar du duka hemma?
– För mig är det omöjligt att duka till frukost och ställa fram skinkpaketet på bordet utan att lägga upp det på ett fint fat. Det är halva nöjet! I och med att jag bakar mycket så är min tanke att de små formarna ska funka till portionspajer eller crème brûlée.

Vad föredrar du, matlagning eller bakning?
– I brist på tid lagar jag mat, men jag älskar att baka. Jag gjorde det mer förr när min åttaåring tyckte om att vara med, nu vill han bara spela fotboll hela tiden. Det är avkopplande och rofyllt att pyssla i köket. Jag vill inte stressa utan låter matlagningen ta tid … jag gör en liten röra här och en där.

Pernilla-WahlgrenVad betyder middagen för dig?
– I och med att barnen är halvitalienare har vi haft italienska traditioner i familjen. Vi har samlats kring måltiden och de har fått lära sig hur viktigt det är. Barnen har alltid fått vara med och laga, utifrån sina förutsättningar, och då tycker de att det blir gott.

Annons

Är du intresserad av inredning i stort?
– Ja, det är otroligt viktigt att ha ett mysigt hem, men jag är inte den som springer och köper vaser hela tiden. Har jag något som jag gillar så använder jag det länge. Nu märker jag att jag gör mig av med sådant som är vitt och beige och blandar in mer färg. Det känns roligare, man blir glad av det.

Vad har du för stil hemma?
– Jag äger inte en enda möbel som någon känd designer gjort, däremot älskar jag Missoni Home och deras lampor, kuddar, filtar och puffar. Jag gillar valnöt som träslag, tycker det ger värme. Det ska bara vara en skön känsla hemma. Köket är ett lantkök från Ikea, inget übermodernt.

PERNILLA WAHLGREN
Aktuell: Med nya ugnsfasta stengodsservisen Picadilly i 13 delar tillsammans med formgivaren Ann-Carin Wiktorsson för Sagaform. Artist som också bloggar, spelar in podcasten Wahlgren & Wistam, skriver kokböcker och driver butiken Minilla. Porslinet finns i butik den 15 april 2016.
Bor: I hus på Lidingö, strax utanför Stockholm.

Delar av Pernilla Wahlgrens servis för Sagaform.

Delar av Pernilla Wahlgrens servis för Sagaform.

(17)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar