Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: ”Tack gode gud för Pinterest!”

Drömhems krönikör Pernilla Månsson Colt är sin egen finsnickare. Foto: Stefan Lindblom och Shutterstock

”Grannens skithus har ramlat omkull och vårat står å lutar
Nu ska vi ta en jävel till och se hur det hela slutar”
Jag är ingen hejare på snapsvisor, inte på snaps heller om jag ska vara ärlig. Den där är i stort sett den enda jag kan utantill.
Men lutade gjorde det. Inte grannens skithus, utan vårt stora egensnickrade bord som vi ätit så många roliga middagar kring och som stått i ur och skur utomhus.

Annons

Det lutade nåt så otroligt och jag satt där inomhus i maj och vägrade gå ut och undrade hur i hela friden det kunde luta så? Vad beror det på, S? sa jag.
Inte vet jag, sa S som också ville stanna inne, trots allt, kallare maj har vi aldrig upplevt. Men då vilade jag de bedjande ögonen på honom så till slut gick han ut.
Och kom in, kvickt, med hagel eller var det snö på skjortkragen? ty sån var ju maj i år.
– Ja, det lutar, sa S. Bordsbenen har ruttnat.

Inte snål – ekonomisk

På ett trädgårdsbord, inoljat och målat. Älskat och, mja, kanske inte omvårdat enligt konstens alla regler men ändå.
När snöstormen – eller var det bara majhaglet – hade bedarrat några dagar senare kunde vi besiktiga bordet. Det hade kroknat så till den milda grad att det enda som höll det uppe faktiskt var målarfärgen.
Nu är jag dotter till en smålänning. Inte snål, inte ens ekonomisk egentligen, men jag hatar att slänga. Jag tittar alltid på alla våra saker och tänker – kan jag laga? Göra om? Använda till nåt annat?
Här var det laga som gällde. Nya ben. Enkelt. S som kröp in under bordet var mer tveksam, man fick nog göra ett nytt underrede helt och hållet, benen förstår du Millan går inte bara att ta loss, utan man måste blablabla …
Alltså förstod jag, laga skulle han inte gå med på. Ok. Göra om då? tänkte jag. Men till vad då?
– Vi kan sätta hjul på det i stället och ha det som en rullande solsäng, föreslog jag. S var skeptisk. Det var jag också om jag ska vara ärlig. Alla idéer man kläcker ur sig är helt enkelt inte bra, men ut måste dom för att inte vara i vägen för bättre som kan komma.
– Ok. Vi sågar av bordet och gör det till ett loungebord, klämde jag till med då. Det kunde vara coolt.
Då piggnade S till. Cool är något som både han och jag gärna vill vara.

Jag letar på Pinterest

Jag letade bilder på Pinterest. Tack gode gud för Pinterest, den bästa bilderboken för vuxna. Alla idéer man tror man klurat ut själv finns redan där, i hög upplösning och glassigt ljus. Och när man hittat första bilden och pekat på den så levererar Pinterest en hel hög med likadana bilder, eller snarlika! I love it.
Superinspirerade gick vi loss. Bordet sågades av så det blev ca 40 cm högt. Det såg lite lustigt ut först, två meter långt, en meter brett men bara 40 cm högt. Och då insåg vi att vår platsbyggda soffa faktiskt nu var för hög, men sågen fungerade ju ypperligt. Soffbenen sågades också ner, varför inte till 
40 cm? Sen rotade jag i förrådet efter passande kuddar, och ja jäklar, ibland har man tur, jag lyckades hitta både kuddar och dynor i svart, grått och ljust turkost som täckte hela långa soffan och gjorde den oerhört loungeig och cool. Vi slängde oss ner med varsitt glas rosé och S utbrast:
– Så här bra har det aldrig varit att sitta här! Och sen sa han:
– Men du, var ska vi sitta och äta i år då? Vi har ju fortfarande inget matbord.
Nä. På kvällen, den där första varma i maj som kom strax efter istidens slut, försökte vi sitta i loungen och äta pasta bolognese, men det gick helt enkelt inte. Bolognesen hamnade i knät och det är inte coolt.
Så ett matbord att äta vid står på inköpslistan. Ett som inte lutar, tack. ✦

Älskar ledighet och sol

  • Namn: Pernilla Månsson Colt.
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Noel, 10 år.
  • Ser fram emot: Flera som fyller jämnt och Stellan fyller visst 53.
  • Kan inte få nog av: Ledighet och sol.
  • Lyx jag drömmer om: Att någon städar ut alla mina garderober och slänger kläderna som inte är använda på flera år.
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar