Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: Julen blev inte som jag tänkt

Förra året firade Pernilla Månsson Colt spontanjul med familjen i Köpenhamn. Foto: Stefan Lindblom och Kim Petersen/Alamy

Nu var det jul, hoppfalleralla.
Och den var väl inte riktigt som jag hade tänkt mig den.
Det var jobb, det var resor, det var åtaganden och det var dåligt med barnvakter. Vi jobbade så mycket att förberedelserna prioriterades ner för att vi inte skulle gå sönder i stressen. Man kan ju köpa färdig sill, sa S och jag kände mig tvingad att hålla med. Köpesill är också sill om än i massproducerade burkar.

Annons

Men det kändes lite märkligt.
Julstämningen ville liksom inte infinna sig där, dagarna och veckorna innan.
Jag pyntade, lite halvhjärtat, tog inte fram allt eftersom det ändå skulle plockas ner om några veckor. Över huvud taget inte likt mig, jag som älskar julen.
Fast det var just det. Jag var inte lik mig. Jag var på väg in i en vägg och jag såg den inte ens.
Och dagarna bara smattrade på. Det var så mycket jag tänkte att jag skulle göra, 
förbereda och fixa när allt hade lugnat sig 
och bara den sköna julen stod för dörren.
Och plötsligt gjorde den det.
Poff.

Läs också: Jag har gått in i väggen

Jag vaknade på julaftons morgon och kände mig sorglig.
Köpesill. Dåliga julklappar. Knappt några, om jag skulle vara ärlig. Och grått regn ute.
Vi skulle fira ensamma. En storstilad julafton à la Fanny och Alexander var långt borta och vid frukost smygkikade jag på 10-åringen och 20-åringen. Ingen av dem verkade särskilt ledsen eller besviken. Men hos S såg jag samma sorgliga uppsyn som mött mig själv i spegeln.
– Vi åker till Köpenhamn i dag! Sa S handlingskraftigt. Bara för att vi kan!
Jubel. På med ytterkläder, in i bil, över bro, parkera – bara för att upptäcka att Köpenhamn är dött. Affärerna stängda. Inga människor ute. Knappt några restauranger öppna.
Men vi spankulerade, hittade ett ställe som sålde glögg, köpte varma kastanjer på gatan och rätt vad det var en öppen restaurang med julmusik och god brunch.
Vi satt och pratade i flera timmar. Sen lämnade vi Köpenhamn, även om inget av våra barn kan begripa magin med julafton klockan tre. Tecknat. Vem bryr sig?
Jag somnade den julaftonskvällen och kände mig ändå lite tillfreds. Köpesill och Köpenhamn, vem hade trott att det skulle funka så bra!

Förbereder i tid

Det var förra året. Jag ska inte ödsla ord på hur året sedan artade sig. Den där väggen, ni vet? Gå inte in i den, det tar ett år att känna igen sig igen.
Och nu är det jul igen, hoppfalleralla!
Jag har tagit igen mig i månader och tagit igen det jag missade i julförberedelser förra året. I år bakar jag bröd, i tid. Lägger in några sillar och köper några. Gör lax, för den älskar jag och då blir det mycket av den. Tänkt ut julklapparna redan i november – jag skojar inte, men att inte skjuta upp allt till sista veckan ger faktiskt ett lugn, jag medger det.
Dessutom har jag hunnit måla om hemma, jag har köpt den där långa soffan så vi nu kan sitta 20 personer runt bordet till jul, pyntet är framme och jag har spelat julmusik sedan fem veckor. Bring it on, nu vill jag ha julrevansch!
Då pratar S och barnen ihop sig. Konstaterar att eftersom vi inte blir 20 personer på själva julafton skulle vi ju kunna upprepa förra årets verkliga succé! Nu har vi ju rekat, vi vet var bilen ska parkeras och hur långt det är till både glöggställe, kastanjeman och torg med gullig restaurang.
Så blir vår julafton. Inte är den stor och pampig som hos Bergman. Inte är den full av folk och feta presenter. Inte ens är den särskilt svensk.
Och jag inser ju att mina ansträngningar med sillar och brödbak egentligen betyder mycket lite för julstämningen. Det är jul hoppfalleralla och vi är tillsammans. Det är det som räknas. ✦

Läs också Pernilla: Allt ska hända före jul

  • Namn: Pernilla Månsson Colt
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Noel, 10.
  • Bästa juldoften: Pepparkakor och glögg.
  • Om jag väljer julgrupp: Julstjärnor i år. Ska omvärdera dem.
  • Årets julgran: Levande jul och Georg Jensen-ljushållare. Räcker nästan så.
  • Sista minuten eller i god tid: I år, ta-daa, i goood tid!
(144)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar