Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: Jag var på gränsen till hysterisk

Vädret sätter käppar i hjulet för Drömhems krönikör Pernilla Månsson Colt. Foto: Stefan Lindblom och Shutterstock/IBL.

Så här såg jag min semester:
Solen skulle lysa oavbrutet, dagtid. Inte för varmt, inte för blåsigt, bara en lagom skön, svensk härlig sommar där jag sakta skulle brynas i solgasset. Ett stilla regn nattetid kunde fukta mark och trädgårdar så att inte vattningen blev alltför betungande för de semesterfirande stackarna som behövde koppla av. Det vill säga jag. Som jag skulle varva ner!
Så, minsann, skulle den se ut.

Annons

Så, minsann, blev det inte.
Jag ska inte gnälla på vädret, det är vad det är och låter sig ändå inte påverkas. Men. Skåne har fått så mycket blåst och regn och så lite sol att jag antagligen emigrerar till jul. Take that, svenska sommar!
Men trots väder måste man ju hålla sig sysselsatt. Jag siktade in mig på tioåringen. Nu, lille N, ska vi sommarfixa ditt rum, sa jag.
– Men jag gillar mitt rum, sa N.
– Du är bara tio, sa jag, du vet egentligen inte vad du vill. (Jag kan verkligen låta sympatisk.) Men nu börjar du ju mellanstadiet, kanske ska vi rensa bort lite leksaker (= lego) som ligger överallt i ditt rum …?
– Jag gillar mitt lego, sa N. Jag leker med det. Vill du inte att jag leker?

Vi möblerade om

Och så tittade han på mig med stora ögon. Han vet precis hur han ska göra. Stora ögon, huvud på sned, litet ryck i underläpp. Och vätan i ögonvrån.
– Klart du ska leka, sa jag snabbt. Men kan man inte rensa bort kanske hälften???
Det kan man inte, visade det sig. Men man kan sortera. Så det ägnade vi några blåsiga, regniga dagar åt. Sen möblerade vi om lite. Och så fixade vi ett nytt skrivbord. Plötsligt var tioåringens rum uppdaterat för mellanstadiet och N nöjd.
Tyvärr regnade det fortfarande. Men trappen behövde målas. Det har stått på S lista länge, men han var tvungen att jobba, så det som stod där kunde kanske jag påbörja så kunde han ju ansluta lite senare?
Jag är inte dum. Jag hörde ju hur det lät. Ansluta senare. Hmm. Men det regnade och trappen var ful. En halvdag senare var den nymålad och fin igen. Och väggen med pärlspont intill också. Och golvlisterna.
Och nu var det gråväder. En liten förbättring. Kanske skulle man måla lite svart ute när man ändå hade ångan uppe?

Jag behövde vila

Trädgårdsboden som haft alla regnbågens färger utom svart blev svart, och det var på tiden. Den smälte in bättre, blev en bra backdrop för alla rosor som klänger i rabatten intill. Den blev både engelskt konservativ och skånskt modern.
Och jag hade fått upp farten! Murarna! De måste målas, hur ser vädret ut i morgon, när kommer regnet, på morgonen eller eftermiddagen? Ska jag måla poolhuset? Eller väggarna inne?
– Ska du inte passa på att resa bort? Sa plötsligt min man då när jag hade färgfläckar på hela armarna.
– Undrar om inte du behöver varva ner lite? Har du läst nån bok i sommar, du brukar ju plöja böcker!
– Läsa kan jag göra i höst, flåsade jag, nu är det målning och renovering som gäller. Och resa bort, nä, det gör vi i höst eller vinter, då kommer vi vara glada att jag målat och renoverat i sommar. Såg du att jag har målat trappen och grunden ute också?
– Låt det komma sol, bad S. Lite halvtyst.
Och som sagt, jag är inte dum. Jag förstod allt att jag var på gränsen till hysterisk och att jag nog allt behövde lite vila. Och vädergudarna däruppe förstod allt att sommaren skulle bli outhärdlig för S om han inte blev bönhörd, för plötsligt kom där en radda dagar med sol och nätter med stilla regn och jag hann läsa nån bok. I ett jädra tempo eftersom jag hade ångan uppe och inte alls varvat ner. ✦

”Jag målar när det regnar”

  • Namn: Pernilla Månsson Colt.
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent i SVT.
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Joel, 10 år.
  • En regnig dag gör jag: Stannar inomhus och målar. Väggar, trappor och sånt.
  • Minne jag vårdar: Min barndoms alla somrar med fint väder. Det regnade aldrig.
  • Köpte senast: En regel, några vinkeljärn och målarfärg.
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar