Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: Jag hör musen härja i chipspåsen

Drömhems krönikör Pernilla Månsson Colt vaknar av prassel. Klädkammaren intill. Har musen hittat hennes H&M-kläder? Foto: Stefan Lindblom och Shutterstock

Jag ligger i krig mot en mus. En mus, ja. Inte mot flera, utan en. Jag vet att det är en. En smart jäkel dessutom.
Vi är ensamma en kväll framför brasan, tioåringen och jag. Båda sitter i mysbyxor med ett glas vin respektive cola och tittar på film. Var sin film på var sin padda, för så har man mys på 2018-talet. Helt underbart.
Tills.

Med en fälla är den snart fast

Det dundrar till i köket. I ett av köksskåpen. Jag slänger ifrån mig paddan och rycker fram mot köksskåpet och sliter upp det. Tomt. Sånär som på lite isolering och muslortar.
– Var lugn, säger jag till tioåringen, fast jag inte alls själv känner mig lugn, det är bara en liten mus. Vi sätter en fälla så har vi snart fångat honom.
Det sista gillar inte tioåringen. Han blir ledsen i ögat och får tyngre underläpp. Frågar om det inte finns något annat sätt att få musen att flytta än att döda honom? Nej, säger jag, och det är inget svårt eller konstigt att sätta en musfälla. Vips är han fast, säger jag.

Musen är tillbaka

Men nix, det blir inget vips. Han out-smartar mig, musen, och den där sluga fällan som jag satt känns efter en vecka helt onödig. Han har nog bytt hus, tänker vi.
Tills den morgonen då det ligger en halvtuggad tomat på köksgolvet.
Halvtuggad.
Så lämnar ingen i familjen en tomat. Antingen lämnar vi den heltuggad eller också orörd. Och sällan äter vi så slarvigt och kladdigt på golvet.

Läs också: Pernilla Månsson Colt – Trist med kritik på nätet

Läs också: Pernilla Månsson Colt – Jag gillar min bättre version

Läs också: Pernilla Månsson Colt – För femtusen blir jag din

– Musen är tillbaka, säger S.
– Vad ska vi göra, säger jag. Konstigt, jag kan visst prata i falsett!
– Vi ska täta huset, säger S, tar fram gaffatejp, ty så löser vi många problem provisoriskt i vår familj. Vi tejpar igen alla hål i huset.

Läser på och blir rädd

Jag läser på. Möss kan klättra uppför och nerför lodräta väggar. De behöver bara ett  6–7 mm litet hål för att komma in. De kan ge upphov till 5–10 kullar ungar per år, med upp till 15 ungar per gång. Ju mer jag läser, desto räddare blir jag.
– Skaffa katt, säger min vän Gert. Det har vi gjort. Gnagarproblemet är ur världen.
Men familjen vill inte skaffa katt. Inte än. Vi tror på att slåss först.

Festar loss på tre spån chips

Vi skaffar fler fällor, men det är tyst på nätterna. Skönt. Tills en natt då jag vaknar av prassel. Klädkammaren intill. Mitt hjärta nästan stannar. Har musen hittat mina H&M-kläder? Mina lakan? Stellans strumpor?
Men nej. Den är inte där – tack och lov. Men i tv-rummet lite längre bort finns en papperskorg där tioåringen har slängt en chipspåse, med tre spån chips kvar. Och där är musen och går loss. Det hörs. Jag puttar på S.
– Musen, väser jag. S sätter sig upp. Smyger ut som en indian, spanar ut i det svarta. Sen tänder han lampan. Vi hör hur det rasslar till, nånstans försvinner musjäkeln, och sen blir det tyst. Vi smyger ner och rotar i skåpen, sen agnar vi fem fällor med dumlekola. Det, har jag läst, är idiotsäkert. Musen kommer att ligga platt i en av fällorna till morgonen.

Kan höra musen skratta

Men nej. Ingen fälla har smällt. Däremot har Dumlekolan i en av dem försvunnit helt. Det är helt otroligt. Jag hör nästan hur mus
jäveln skrattar åt oss inne i väggen.
Jag ska bespara er alla våra nederlag. Vi har mobiliserat, omgrupperat. Nio av våra tio fällor har flyttats till tv-rummet, en har fått vara kvar i köket nedanför diskmaskinen ifall vi skulle ha ännu en tomatincident. Det visade sig dock vara ett misstag eftersom S stoppade tån rakt in i den när han skulle diska en morgon. Men, säger jag, det är smällar 
vi – eller han – får ta. Det gör ont att vara i krig.
Än så länge leder musjäkeln, men man får se det positivt. Det är trots allt bara en. Men som sagt. En smart jäkel. ✦

Annons

Namn: Pernilla Månsson Colt

Gör: Krönikör för Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.

Bor: I parhus i Malmö.

Vårfint hemma snabbt: Blommande blommor!

Tar med när jag går bort på middag: Ofta min man. Vin och en egenbunden bukett.

Överst på önskelistan: Musjäkel. I. Fälla. Tack.

(44)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar