Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: ”Jag har gått in i väggen”

Pernilla Månsson Colt binder buketter och finner ro. Foto: Shutterstock och Stefan Lindblom

– Gå hem, säger min chef. Gå hem och kom inte tillbaka förrän du känner igen dig själv.
Så jag gör det, går hem i en känsla av uppgivenhet, besvikelse och rädsla, faktiskt.
Jag är farligt nära väggen, men i stället för att gå in i den går jag hem för att slappna av och få ny energi. Trädgården där hemma kommer att ge mig ny ork.
Fast. Så lätt är det ju sällan. Två dagar är skönt. På tredje dagen klättrar jag på väggarna och ändå får jag inget gjort.

Annons

Jag har en trädgård som ropar på mig. Klipp ner oss, ropar perennerna, rensa här säger rabatterna. Men jag förblir sittande inne. Jag orkar inte gå ut. Och inte gör jag något inne heller. Jag har ett hem som förfaller – mja, förfaller är kanske en överdrift men ni förstår, allt som står på att göra-listan blir kvar. Jag gör inte ett dyft. Jag deppar och är oföretagsam.

Roligaste jobbet

Och någon vecka går. Det regnar. Jag läser en bok. En hel bok, jag som kan plöja böcker på en halvdag. Jag sover. Fast på dagarna, nätterna vrider jag mig i frågor.
Hur hamnade jag här, tänker jag? Varför orkar jag inte jobba? Jag har ju världens roligaste jobb! Hur tar jag mig ur detta tillstånd? Psykolog, kanske?
– Du har gått in i väggen, säger hon. Det är klassiskt det du beskriver. Nu måste du prioritera dig själv.
Fattar ni? Ett programledarego som jag, får det rådet. Prioritera mig själv. Gör jag inte alltid det? Nej, när jag tänker efter är jag som så många andra, läs kvinnor: tillagsinriktad. Konfliktundvikande. Och när tvivlen sätter in har jag ett självförtroende som ryms på en lillfingernagel.
Prioritera mig själv. Vad vill jag helst göra? Vad får mig att bli frisk, i tanken?
Blommor blir svaret.

Sätt gränser!

Två dagar senare står jag i floristskolan och binder buketter tillsammans med ett stort och glatt gäng damer som är som jag, några lite tilltufsade av verkligheten och några som funderar på att bli florister.
Tjugo limefärgade nejlikor står först på mitt recept. Många tycker ju illa om nejlikor, ”stel tantblomma”, säger de. Jag säger tänk om och tänk om genast. Det är en blomma som gör sjuka friska. Den är stadig, robust, långlivad och kan misshandlas en del av fumliga fingrar. Och för en amatörflorist är den utmärkt att träna spiralbindning med.
Jag lägger två blommor i kors. Tar nästa och lägger huvudet åt vänster, stjälken åt höger, vrider upp och snurrar. Tar en fjärde, likadant. Femte. Tankarna om hur jag mår, varför det blev så här, hur länge jag ska vara hemma ersätts av blomma åt vänster, stjälk åt höger. Det är meditativt. När kursen är slut är hela huset fullt av buketter.
Jag går med lättare steg till psykologen veckan efter. Våren har kommit, tulpaner och krokusar är uppe och det är lyxigt att sitta hos någon och tömma sig själv på tankar.
– Du måste lära dig att sätta gränser, säger hon.
Och jag tänker plötsligt på min trädgård. Som jag inte orkat gå ut i på månader. Jag ska göra det när jag kommer hem. Sätt gränser, sa hon. Så får det bli, jag ska minsann göra nya rabattkanter. Doctor’s order.

Längtar efter sol och värme

  • Namn: Pernilla Månsson Colt
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Noel, 10 år.
  • Så gör jag fint hemma: Blommor i krukor och nya kuddar i utesoffan.
  • Ser fram emot: Sol, värme, lugn och vännerna som jag hoppas kommer på besök.
  • Om jag hade en sommarstuga : Skulle den vara helt underhållsfri och ligga längst ut i havsbandet vid Blekinges skärgård.
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar