Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: Chilin får mig att krypa på marken

Drömhems krönikör Pernilla Månsson Colt kommer aldrig mer att äta superstarka chilin Bhut jolokia 2. Foto: Stefan Lindblom och Shutterstock/IBL.

Lyssnar på trädgårdsprogram i radio där de säger att man måste lära barn att inte stoppa allt i munnen. I stället för att undvika att plantera gullregn eller digitalis eller vad det nu kan vara så får man lära barn att inte smaka på allt i trädgården.
Klokt.
Och det gäller inte bara barn.
Älskar den här tiden när allt börjar mogna och man kan gå med en liten korg på morgonen och plocka sig rik. Skörda vindruvor, tomater, krusbär. Det dignar. Man är lycklig och har något ätbart i munnen nästan hela tiden.
På jobbet, alltså Trädgårdstider, skördar vi också. Squash, vitlök, fänkål, broccoli har vuxit sig stora i landet. Tareq har satt chili i växthuset och tycker vi ska prova alla hans sorter.
– De är inte så starka, säger han. Ingen fara, tänker jag, jag är inte rädd för starkt.
Kvällen före vår provning får jag en länk till Chili Klaus på dansk tv.
Jag har sett honom förr. Han åker runt och träffar folk, ofta kändisar, ibland okändisar, och låter dem prova superstarka chilifrukter med honom. Och varje gång jag sett honom har jag tänkt: Vad är det som får dessa människor att göra detta?
Svaret är: En kamera.

Tareq Taylor bjuder på chili

När jag kommer till jobbet dagen därpå har Tareq dukat upp. Sju sorters chili, inte att lägga under kudden, utan att smaka på.
Det går till att börja med riktigt bra. Alla är inte starka, några smakar som mild paprika, en med en anstrykning av melonsmak och jag vaggas in i ett lugn. Jag tål ju starkt. Jag är inte rädd. Tar man bara bort hinnorna, det är de som är starka och inte kärnorna, då är det lugnt. Och små bitar, från toppen.
Men sen kommer den sista. Bhut jolokia 2, indisk, förkunnar T och säger att den här, den är riktigt stark.
– Vi tar hela, säger han.
– Hela?? säger jag, blir omedelbart nervös, för nu känner jag att vi närmar oss dansk tv med råge.
– Ja, säger T, på tre. Ett, två, tre.
Och så gör vi det. Äter var sin hel.
Ja, för det är ju en kamera som filmar och jag är dresserad att göra saker framför kamera.
Hettan exploderar inte i munnen förrän jag öppnar den och försöker säga att det är starkt men inte sååå starkt, då fylls munhålan av nytt syre och helllllvvveeeete vad starkt det blir, i ren desperation vill jag bli av med C så jag sväljer honom. Ja, jag leker fortfarande tuff. Jag sväljer.

Näst starkaste chilin

Och eld rinner ner i min strupe. Det brinner i halsen, tårarna fyller mina ögon, snor börjar rinna och läpparna svullnar. Redaktör Eva säger långt där borta, ta lite banan, det lindrar, så det gör jag, men det hjälper inte, helllllsiiiiccckkke vad det smärtar i halsen. Jag reser mig upp, måste gå runt, bli av med monstret i kroppen, vad är det jag har gjort???!
Tareq mår lika illa, vi kvider runt på gräsmattan, kamerorna har stannat och någon ringer sjukvårdsupplysningen. Jag kryper på marken och skäms lite, för jag är ju tuff, tål ju hur starkt som helst och det här var ju bara en liten rackare. Och så ställer jag mig upp och då når chilin magsäcken.
Den. Smärtan! Jag börjar springa blöt av svett, sliter av mig kläder, mikrofoner, måste in till vår lilla arbetsbod och stoppa fingrarna i halsen – herregud, jag skulle ha gjort det på en gång!!
Och sen. Lugnet efteråt. Tröttheten. Jävvla chili. Jävvvla Bhut jolokia.
Och jäkla mig som ännu inte lärt mig att man inte ska stoppa allt i munnen. ✦

Annons

Fotnot. Fick sen veta att denna chili räknas som världens näst starkaste chili. Den var den starkaste tills någon (tok) odlade fram California Reaper som nu räknas som den starkaste. Jag för min del begriper inte varför man odlar dem alls.

”Jag drömmer om en långresa”

  • Namn: Pernilla Månsson Colt.
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Noel, 10 år.
  • Drömresa: Att få till en långresa med hela stora familjen.
  • Längtar jag efter: Tråkigt att säga, men efter Skånesommaren: sol och värme.
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar