Annons


Annons

Pernilla Månsson Colt: Allt ska hända före jul

I år blir det inga torra lussebullar för Drömhems krönikör Pernilla Månsson Colt. Foto: Stefan Lindblom och Shutterstock/IBL

Folk har en tendens att stressa upp sig inför julen. Onödigt, eller hur? Julen ska ju vara en rofylld högtid, och då om någon gång gäller det att hålla kraven på sig själv nere.
Jag försöker hålla mig till det mest basala när jag planerar julen. Jag satsar på få saker.
Jag ska baka.
De godaste saffransbullarna, de med smör och mandelmassa som tjugoåringen gärna åker 20 mil hem för att äta. Inte de som jag gjorde förra året, de torra som ingen ville ha.

Annons

Nä, det receptet skippar jag i år.
Sen vill jag koka knäck. Det är visserligen ingen mer än jag som äter knäck, men jag tycker det hör till.
När det är gjort är det väl bara det vanliga kvar. Sillen. Den är godast om man lägger in själv. Och laxen, det blir mer av den om jag gör den själv.
Det är väl köksbestyren. Ganska rimligt om ni frågar mig. Det tillkommer visserligen några få uppgifter som jag tänker hinna med på lediga stunder så här inför helgerna.
Jag vill måla om vardagsrummet.

Väggfärgen är beställd

Det sa jag nämligen till alla förra julen att jag skulle göra redan i februari, som gick, och det har ännu inte blivit gjort. Färgen är beställd, vacker kalkfärg, hela rummet kommer att bli ljusare. Mera taktilt. Vi kommer att vilja stryka våra händer mot väggen och känna på färgen. Så kommer det att bli, jag ska bara blanda till den och måla upp den.
Ett skåp måste säljas också för att väggen ska kunna målas.
Det är ett stort skåp, mitt favoritskåp faktiskt, det har bott i familjen i femton år och egentligen alltid varit bäst på julen. Då har jag fyllt det med godis, granris och små lyktor. Mycket av julstämningen har kommit från det där skåpet. Men nu ska det bort.
Jag har nämligen köpt två långa bänksoffor på auktion. Så långa att vi med lätthet kommer kunna sitta 16 personer runt matbordet, och det behövs till jul. De är fantastiska, med några fårfällar och kuddar kommer det att se ut som ett stycke Gotland där mot den nymålade väggen – som jag visserligen inte målat än – och vem vill inte ha lite Gotland när man bor utanför Malmö?
Jag hoppas bara att sofforna passar längs väggen, för vi kunde inte bära in dem när de kom häromdan, eftersom skåpet inte är sålt och väggen inte är målad.

Trendigt med drinkvagn

För att sälja skåpet måste jag sätta upp det nya skåpet på den andra väggen så glas och pryttlar kan flytta över dit när jag ska måla väggen. Men jag hinner det innan jul. Man hinner det man vill hinna, eller hur? Under det skåpet ville jag ha ett litet bord, en liten avställningsyta bara, men S klev plötsligt in i handlingen och ville annorlunda.
– Jag vill ha ett större bord, ett barbord, sa han och jag ville liksom protestera, mest på instinkt.
Men när vi hade mätt och testat och bytt plats på matbordet så var det faktiskt en bra idé.
Det vore också bra om drinkvagnen som S beställt blir fin där bredvid de två sofforna som jag köpt. Det är oerhört trendigt med drinkvagn, det har jag förstått nu när jag ser dem i inredningstidningar, jag är ändå lite rädd för att det ska se Dallas-aktigt ut eller att all exponering av spritflaskor ska göra vår tioåring till blivande alkoholist. S har lovat att bara ha snäll och mild sprit på vagnen, medan den elaka spriten kan stå kvar i källaren.
Ja, och så är det belysningen som vi måste ändra på också innan jul. S vill sätta dimmers på varje enskild lampa här hemma, för att få extra skön mysbelysning till jul.
Men annars är det rätt lugnt nu. Det är viktigt att man inte stressar, julen ska vara en signad tid. Och egentligen vet jag inte ens om vi firar jul hemma i år. Kanske drar vi norrut eller söderut. ✦

Läs också: I år upprepar vi julsuccén!

”Pepparkakor är en bra present”

  • Namn: Pernilla Månsson Colt
  • Gör: Krönikör i Drömhem & Trädgård. Journalist, programledare och producent på SVT.
  • Bor: I parhus i Malmö.
  • Familj: Maken Stellan och barnen Leopold, 28, Linnea, 26, Gabriel, 20, och Noel, 10.
  • Dags att pynta: När man har lust! I mitten av november åker ljusslingorna i alla fall fram.
  • Resa bort eller fira jul hemma: Ja, det är väl den eviga frågan. Följd av: Okej, om vi reser iväg 
– är det snö eller varma bad man vill ha?
  • Bästa gåbortpresenten i advent: En fin ost, en marmelad och hemmagjorda pepparkakor 
(där man gjort degen själv. Köpedeg, urk).
  • Godaste julgodiset: Knäck, gärna med mandlar och nötter. Eller smaksatt med lakrits.
  • Favoritjulsång: Jul, jul, strålande jul!
(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar