Annons


Annons

Pepparkakans supernyttiga kryddor

Pepparkakor innehåller fyra superkryddor. Det är kanel, kardemumma, nejlika och ingefära. De har välgörande egenskaper och sprider underbara dofter. Du kan blanda dem i både maten och kakorna.

Stabiliserar blodsockret och stärker immunförsvaret.

Kanel

Innehåller mycket antioxidanter. Kryddan stabiliserar blodsockret och ger matsmältningen en kick. Det finns olika sorters kanel, kassiakanel och ceylonkanel. Kassiakanel är vanligast men innehåller smakämnet kumarin som kan vara skadligt för levern om man äter det mycket och länge. Ceylonkanel innehåller inte kumarin och är dessutom godare. Leta efter den i kryddbutiker, asiatiska affärer och på nätet om du inte hittar den i din vanliga butik.

Kardemumma

Stärker immunförsvaret, är bra för matsmältningen och innehåller antioxidanter. Den är en liljeört som är släkt med bambu. Växten kan bli fyra meter hög. Frukten är en gulgrön kapsel som innehåller kardemummakärnorna. De har mest arom om man använder dem nymortlade. I drycker och grytor används hela kapslarna.

Läs också: Därför blir du snäll av pepparkakor

Lindrar förkylning och stimulerar matsmältningen.

Ingefära

Är bra i te vid förkylning. Den stimulerar matsmältningen och kan vara bra mot illamående och åksjuka. Växten är tropisk. Det är rotstammen från den som vi använder som krydda. Den innehåller mest aktiva ämnen som färsk. Men även i det torkade pulver vi blandar i våra pepparkakor finns en hel del nyttigheter.

Kryddnejlika

Har den största koncentrationen antioxidanter av alla kryddor. Den är antiseptisk, stimulerar matsmältningen och är slemlösande. Växten är släkt med myrten och är ett träd som kan bli 15 meter högt. De outslagna blomknopparna plockas och torkas till mörka doftande kryddnejlikor. En apelsin med kryddnejlikor i sprider underbar juldoft i hemmet.

Annons
(9)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar