Annons


Annons

Övervintra medelhavsväxter – så gör du

Olivträd, citrus och fikon… Vi är många som älskar de vackra medelhavsväxterna och har upptäckt hur stora och fina de kan bli i kruka över en sommar. Men när den svenska vinterkylan kommer är det fara för livet! Här får du råd om hur du hjälper dem att överleva vintern.

Kalamondinträd med miniapelsiner. Foto: Shutterstock

Kalamondinträd med miniapelsiner. Foto: Shutterstock

Så övervintrar du medelhavsväxter

Ta in växterna när det börjar bli kallt ute. Någon gång från september till november är det dags, beroende på var du bor och hur varm hösten är. Låt inte bara temperaturen avgöra. Regn, blåst och mörker är också jobbigt.

Annons

I växternas ursprungsländer kan det bli minusgrader under kortare perioder, men där slipper de att marken fryser. Mörkret är heller inte lika kompakt där som här i norr. Kombinationen av vårt torra, varma inomhusklimat och mörker fungerar också dåligt för medelhavsväxter. De torkar, tappar bladen och får lätt ohyra.

Bästa stället för övervintring av oliv och citrus är en ljus och sval plats. En glasveranda, ett isolerat växthus eller ett uterum är perfekt. Trapphus eller källare med fönster kan också fungera. Idealisk temperatur är mellan 3 och 10 plusgrader. Vill du vara extra snäll mot dina plantor ger du dem stödljus från en växtlampa också.

Fikon tappar sina blad på vintern och behöver därför inget ljus alls under viloperioden. Ställ plantan mörkt och frostfritt i garage, på vinden eller i källaren. +2–5 grader är lagom.

Fikonträd från Blomsterlandet.

Fikonträd från Blomsterlandet.

…när våren kommer

  • Ta ut växterna när den största risken för frost är över. Håll koll på vädret och täck dem med ett lakan eller fiberduk om det kommer en frostnatt.
  • Skydda växten från stark sol till att börja med, ställ det i skuggan första veckan utomhus. Bladen är som din hud, de behöver tid för att vänja sig vid vårsolen.
  • Plantera om efter ett par veckor. Fråga i plantskolan och se till att du får rätt sorts jord. Ge regelbunden näring under hela växtsäsongen.

TIPS!

Saknar du lämplig plats för övervintring? Stäng av elementet under ett fönster och skaffa en växtlampa. Om du dessutom duschar ditt oliv- eller citrusträd regelbunden kan du med lite tur klara det genom vintern. Det lilla kalamondinträdet med miniapelsiner som man ofta ser i blomsteraffärer är extra tåligt som krukväxt och bra som första försök.

Läs även: 3 sätt att övervintra pelargoner

Zonalpelargonen ‘Tango Deep Rose with Eye’. Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

Zonalpelargonen ‘Tango Deep Rose with Eye’. Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar