Annons


Annons

"Oj, det blev en djungel"

Familjen Bengtsson i Uppsala vann tävlingen om att få uteplatsen stylad av Blomsterlandet. När barnen kom hem från förskolan hade radhusets baksida förvandlats till en färgstark djungel.

"Oj det blev en djungel"

”Oj det blev en djungel”

Paulina och Niklas flyttade in i sitt nya radhus tillsammans med barnen Melker och Inez i april. Sedan dess har de hunnit med att renovera övervåningen och bo in sig. Den lilla trädgården med den stora uteplatsen på baksidan har fått vänta.

Annons

– Jag skickade in en bild av vår uteplats till tävlingen eftersom jag hoppades att få lite hjälp att komma igång, berättar Paulina.

Hon önskade sig en barnvänlig och lättskött uteplats med starka färger och mycket ätbart.

– Både jag och Niklas tycker om att laga mat och vi vill gärna att barnen ska få se var maten kommer ifrån. Det är både roligt och pedagogiskt, säger Paulina.

Blomsterlandets trädgårdsexpert Johan Jancke tog fasta på Paulinas önskemål när han stylade uteplatsen. Han bestämde sig för ett djungeltema och gick loss med frodiga bladväxter och knalliga färger. I ena hörnet ordnade han en myshörna med kuddar med papegojor och lövgrodor. På golvet lade han ut säckväv och dörrmattor i naturmaterial. Men framför allt har han fyllt kruka efter kruka med lämpliga växter.

– Jag har utgått från de möbler som redan fanns här och framför allt använt budgeten på 7 000 kr till växterna, berättar Johan.

Nu mognar tomater, chili, paprika, potatis, squash och physalis på den soliga uteplatsen. En väderkvarnspalm och en kanariepalm bidrar tillsammans med rödbladig cordyline till den rätta djungelkänslan. Många av växterna är planterade i svarta filtkrukor, andra i flätade korgar.

– Filtkrukorna med handtag är lite av en favorit. De är mjuka och trevliga samtidigt som de är lätta att flytta och förvara under vintern, säger Johan.

På bilderna som Paulina skickade in till tävlingen syntes några risiga men ändå lovande rankor som klättrade på planket vid matplatsen. När det var dags för stylingen hade rankorna hunnit vakna och bildat en fantastisk levande fondvägg av vildvin bredvid den svarta matgruppen som Paulina och Niklas tidigare haft på sin balkong. Mitt på bordet placerade Johan en skål med kryddor och tagetes.

– Det är trevligt att kunna skörda kryddorna när man sitter och äter. Tagetesblommorna är också ätliga och roliga att dekorera maten med, säger Johan.

När Melker och Inez kom hem från förskolan var det ingen tvekan om vad de tyckte om sin nya utepalts.

– Oj, det blev en djungel, utbrast Melker och började bygga en koja med regnskogskuddarna mellan växterna.

Några dagar efter omgörningen har den djungliga soffhörnan blivit hela familjens favoritplats.

– Jag hade faktiskt inte väntat mig att barnen skulle uppskatta växterna så mycket som de gör, berättar Paulina. När jag försökte prövade att flytta ut några av krukorna för att sprida ut dem lite fick jag lov att flytta tillbaks dem när Melker kom hem. Så nu är det djungel som gäller!

 

Uteplats-1B

Före. Uteplatsen hade potential men var tom och tråkig innan Blomsterlandets Johan Jancke kom på besök.

Uteplats-1A

Efter. Frodig grönska och naturmaterial i kontrast med knalliga färger och kuddar med regnskogsmotiv ger uteplatsen härlig djungelkänsla. Kuddar, 129 kr, dörrmattor, 120 kr, flätade krukor med handtag 99 kr. Foto Thomas Carlgren

 

Uteplats-2

Soffmys. Niklas och Sofia prövar den nya myshörnan tillsammans med Melker och Inez. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-3

Lysande idé. De små ljuslyktor som pryder planket mot grannen har fyllts med tagetes och murgröna. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-4

Kryddig kruka. Persilja, oregano och rosmarin trivs tillsammans i en orange skål, 50 kr. I emaljhinken, 129 kr, lyser tagetes som små solar, matchande lykta, 199 kr. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-7

Välplacerat. Finaste placeringskortet får man genom att skriva med en vit märkpenna på ett blad. En snörstump blir pricken över i. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-10

Levande fondvägg. Två gula krysantemum i flätade krukor, x kr, hälsar välkommen till uteplatsen där vildvinet utgör en härlig fond. I emaljhinken, 129 kr, står en eldkrona på stam omgärdad av tagetes. På bordet står en kruka med kryddor och tagetes. Dukningen består av fat, 60 kr, assietter, 50 kr, vinglas 40 kr. Glasflaskor, 80 kr, fyllda med vatten och murgröna fungerar som ljusstakar. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-9

Lätta att lyfta. Filtkrukor med handtag, 50 kr, är lätta att flytta runt och praktiska när de ska stoppas undan för vintern. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-5

Blått är flott. Riddarsporrens blå blommor är en vacker kontrast till alla eldiga nyanser. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-8

Klättrande favorit. Vildvinets blad är underbart vackra. På hösten blir de lysande röda. Foto Thomas Carlgren

Uteplats-6

Lekfullt. Man kan ha mycket roligt med en skål vatten. Här bildar krysantemumblommor, vildvinsblad och en sten ett vattenlandskap i miniatyr i en plåtskål, 80 kr. Foto Thomas Carlgren

 

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar