Annons


Annons

Så odlar du (och lyckas med!) indisk malabarspenat

God, nyttig, vacker och lika lätt att odla som att laga till. Satsa på malabarspenat i sommar!

Malabarspenat

Frodig grönska. Malabarspenaten får stora, frodiga, goda blad. Den går bra att odla ute på ett skyddat ställe men passar också som krukväxt på fönsterbrädan.

Malabarspenat är som vanlig spenat, fast bättre. Den har längre säsong, ett vackrare växtsätt och ger större skörd under längre tid. De köttiga, krispiga bladen passar i pajer, stuvningar och wok. Även unga stjälkar och toppskott kan användas. Bladen, som är rika på vitamin A, C, järn och kalk, är också perfekta i smoothies och de spädaste kan användas i sallad.

Trots namnet är malabarspenat inte släkt med vanlig spenat, som är en mållväxt, utan ingår i familjen malabarväxter. Malabar syftar på Malabarkusten som är Indiens sydvästkust och en del av dess ursprungsområde i Indien och Sydostasien. Sedan länge har den också förvildats i tropiska delar av Afrika, Sydamerika och Kina där den ingår i många traditionella rätter.

Malabarspenat är en perenn men odlas hos oss främst som en ettårig grönsak. Det finns två sorter, vanlig grön malabarpenat, Basella alba, och röd malabarspenat, Basella alba ’Rubra’, som har röda stjälkar och rosa blommor.  Den gröna är frodigare men den röda är mer dekorativ och lättare att få tag på. 

Annons

Lyckas med malabarspenat

  • Förgro inomhus i februari–maj. Vid tidig sådd är det bra med extrabelysning.
  • Plantera ut i en stor kruka i vindskyddat och halvskuggigt läge, gärna mot en södervägg eller i växthus, när risken för frost är över. Stark sol gör att bladen inte blir lika gröna.
  • Ge plantan ett stöd att klättra på, den kan bli 2–3 meter hög.
  • Skörda bladen efterhand så kommer det snart nya sidoskott.
  • Vattna ordentligt när jorden har torkat upp lite lätt på ytan och ge flytande näring så att plantan orkar producera nya blad hela säsongen.
  • Ta sticklingar. Det är lätt att ta sticklingar av de små sidoskotten. Bara att plantera i en liten kruka med jord.
  • Sortäkta. Bären innehåller ett frö som kan sparas och sås nästa år.

Köpa frö & plantor

Impecta, Nelson Garden och Runåbergs fröer (eko) säljer frön till röd malabarspenat. Då och då dyker malabarspenat även upp som krukväxt. Grön malabarspenat, den rena arten, är svårare att hitta men dyker ibland upp på växtmarknader och liknande.

Av: Agneta Bergström
Foto: Annika Christensen

(6)
(2)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar