Annons


Annons

Odla egna tomater – expertens bästa tips

Att odla egna tomater är enkelt. Den perfekta tiden att sätta dina frön är två veckor innan sista frosten, alltså i slutet på mars. Följ den här enkla guiden – så kan du skörda redan till sommaren.

Nu är det dags att börja odla dina egna tomater.

Nu är det dags att börja odla dina egna tomater. Foto: Shutterstock

Här ger Kathy Payne från Zetas Trädgård utanför Stockholm sina bästa tips för hur du lyckas med tomatodlingen – från frö till frukt!

tomat1

Att använda sprayflaska funkar perfekt då det är viktigt att inte övervattna jorden.

tomat2

Annons

Om du inte har ett drivhus eller glaskupa fungerar det lika bra att trä över en genomskinlig plastpåse för att behålla fukten och värmen.

tomat3

När de små bladen börjar synas kan man börja ge dem flytande naturgödsel för ännu gladare och starkare plantor.

tomat4

När solen tittar fram utomhus och frosten har försvunnit även på nätterna kan du försiktigt flytta ut plantorna utomhus. Börja med några timmar om dagen i halvskugga i ungefär en vecka och trappa sedan upp med mer sol och längre tid.

Plantorna är inte vana vid så mycket solljus och utomhusklimat än och kan lätt brännas av strålarna eller frysa av de få plusgraderna.

Om du odlar små tomater, till exempel körsbärstomater får din planta frukt runt midsommar om du har tur. Odlar du större tomater kan det dröja till juli eller augusti för tomatskörd.

(411)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar