Annons


Annons

Nyttigt julgodis – 5 enkla recept

Njut av det goda med gott samvete! Här är konfekten som räddar julen – chokladdoppad frukt, nötbars och chokladpopcorn. Varsågod du får fem recept!

Julen handlar ofta om överdåd i allt från konsumtion till vad vi sätter i oss i mat- och godisväg. Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här är det nyttiga julgodiset du enkelt kan göra själv.

1. Havrebollar med kanel och dadlar

Foto och recept: Ica

Du behöver:

2 dl havregryn
150 g torkade kärnfria dadlar
1 tsk kanel
2 krm flingsalt
Ca 2 msk vatten
2 ½ msk kakao

Annons

16 stycken

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.

2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.

Förvara havrebollarna i kylskåp.

Läs också: Julens godaste konfekt

2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär

Recept och foto: Ica

Du behöver:

100 g mörk bakchoklad (det går bra med mjölkfri för att göra dem veganska)
1 l poppade popcorn
1 dl torkade tranbär
½ tsk kanel
½ tsk flingsalt

Gör så här:

1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.

2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.

3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna.

Förvara i rumstemperatur.

3. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka

Recept och foto: Ica

Du behöver:

10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl sultanrussin (vanliga går också bra)
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl pistagenötter
1 dl pecannötter
1 dl riven kokos

16 bitar

Gör så här:

1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.

2. Hacka nötterna och blanda i smeten.

3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.

4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.

Förvaras i kylskåpet.

4. Chokladdoppade clementiner

Foto och recept: Ica

Du behöver:

2 clementiner
100 g mörk bakchoklad
½ tsk kardemummakärnor

20 stycken

Gör så här:

1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.

2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.

3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

5. Chokladdoppade vindruvor med polagriskross

Foto och recept: Ica

Du behöver:

50 vindruvor
6 polkagrisar
100 g mörk bakchoklad

50 druvor

Gör så här:

1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.

2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.

3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

(40)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar