Annons


Annons

Nya idéer på grillen

Att laga mat över glödande kål blir hetare och hetare. Vi provar nya recept och lägger mer frukt, grönt och fisk på gallret. Drömhem & Trädgård har bett tre grillexperter spana på trenderna 2015.

Grill

Illustration: Ann Ljunghorn

Grillning är som en institution för otroligt många människor, säger Sara Begner som är matkreatör och provkökschef på Coop. Det är den nya lägerelden vi samlas kring. Nu testar vi att grilla nya och annorlunda råvaror. Grönsaker och tillbehör blir allt viktigare. Vi väljer också fler ekoprodukter.
– Det finns en stark hälsotrend just nu, säger Liselott Liljevik, omvärldsanalytiker på Ica som är med och tar fram företagets årliga grillrapport. Vi bryr oss om vad vi stoppar i oss. Vi vill grilla hälsosamt och väljer till exempel sallad och vegetariska burgare som vi gör själva. Fisk blir också mer och mer populärt.
– Mer härliga grönsaker, nördigare och godare hamburgare. Fler och fler inser att det man kan tillaga i ugnen och på spisen också kan tillagas på grillen, säger  ”fredagskocken” Mattias Larsson som kom ut med en grillbok lagom till årets säsong.

Annons

Alla tre är överens om att det händer mycket med grillningen just nu. Många experimenterar gärna med nya recept, tillbehör och kryddningar.
– Jag blev bjuden på något fantastiskt gott, berättar Sara. Det var en lammtunga som först bakats långsamt i ugn och sedan grillades. Jag blev verkligen positivt överraskad. I år lanserar Coop en ny styckningsdel. Den heter Pluma, är fläskkött och anses vara en stor delikatess i Spanien.
Liselott spår att vi kommer att laga fler smårätter på grillen med inspiration från gatuköken. Då kan vi plocka till oss olika rätter efterhand som de blir klara.
– Jag tror att bakning kommer, säger Mattias. Och att röka på grillen är redan poppis.

När våren kommer längtar vi ut i trädgården. Drygt var femte svensk tar fram sin grill redan i april. 40 procent börjar laga mat ute i maj medan resten väntar tills sommaren kommer på allvar. Sedan pågår grillandet ända in i oktober för en tredjedel.
– Att grilla är ett fantastiskt sätt att umgås på, säger Mattias. Det är mysigt att samlas runt något ute. Och att få njuta av den goda maten så klart.
– Ja, det är härligt att äta ute, säger Sara. Grillningen öppnar för mer och mer matlagning utomhus. Muurikkan, en stekhäll över öppen eld, har blivit populär. Man ser ofta utekök i olika tidningar. Utetrenden växer på många sätt.
– Vi har tid med matlagning på sommaren och under semestern, säger Liselott. Då tar vi oss tid att testa olika saker och grillen kan verkligen användas som ett helt utekök. Och nu tar också fler kvinnor plats framför grillen. Det har ju varit männens plats.

Det stora intresset för mat och matlagning märks såklart inom grillningen, mycket har hänt de senast fem åren.
– Man använder mer indirekt grillning, säger Mattias. Det är att laga maten sakta med mindre värme. Maten värms upp långsamt under lock utan att komma i kontakt med elden. Det blir till exempel fantastiskt gott att laga till hela blomkålshuvuden, kycklingar eller stora fiskar på det här sättet.
– Bredden på det som lagas har blivit så stor. Vi väljer råvaror med större noggrannhet. Svenskt kvalitetskött, ekologiska grönsaker och frukt, säger Liselott.
– En effekt är att korvarna kommit in i finrummet. Det är roligt. Nu finns det massor av goda korvar med hög kötthalt att välja bland, säger Sara. Vi kan också mycket mer än för fem år sedan. Det märks verkligen.

Spetskål med äpple och dill
4 portioner
1 rödlök
1 kruka dill
1 msk söt senap, gärna grovkornig
2 msk vitvinsvinäger
4 msk rapsolja
salt och svartpeppar
1 äpple
3 msk smör
1 stort spetskålshuvud

1 Skala löken. Hacka den och dillen.
Blanda senapen med vinägern och rör i oljan. Vänd ner löken och dillen. Smaksätt med salt och peppar.
3 Hyvla äpplet med osthyvel. Ringla dressingen över äppelskivorna.
Smält smöret. Skär kålen i fyra klyftor och pensla snittytorna med smöret. Grilla kålen på snittytorna.
Blanda den grillade kålen med dressing och äpple. Servera.

Gott till: Kokt färskpotatis och grillspett med kalv eller fläskfilé.
Recept: ICA Provkök

Kaneläpplen med toscatäcke
4 portioner
4 urkärnade, klyftade äpplen
1 msk kanel
0,5 dl hasselnötter
0,5 dl pistagenötter
0,5 dl mandlar
0,5 dl pumpafrön
75 g smör
0,5 dl råsocker
0,5 dl honung
1,5 msk mjölk
1,5 msk vetemjöl

1 Vänd runt äpplen i en skål med kanelen.
Lägg sedan äpplena i en aluminiumform.
Rosta nötter, pumpafrö och mandlar i en torr panna.
Smält smöret och blanda i socker, honung, mjölk och mjöl.
Bred smeten över äpplena. Täck allt med aluminiumfolie.
Ta ut och grilla allt i cirka 10 minuter med aluminiumlocket kvar.
Recept: Coop Provkök

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar