Annons


Annons

Nostalgi i nybygget

Timmerväggar, vedspis med induktionshäll och en gammal kakelugn gör att det nya prefabhuset mer känns som en arbetarbostad från 
förra sekelskiftet. Heidi och Jani tar inga genvägar till drömboendet.

Hemmabygge. Bordet är gjort av ett under-rede, en gammal dörr och en glasskiva. Stolarna är samlade från olika ställen. Lampan har tidigare varit i en fabrikslokal. Den tvättades ren från flera lager fett och elen byttes ut. Bokstaven K är från den egna butiken.

Titta vilken härlig utsikt det är mot sjön! Där skulle det vara fint att ha ett hus …
– Jo, men det är ju så svårt att få bygglov, det blir nog ingenting av det.
– Men om vi ändå skulle försöka?
Ungefär så gick det till när Heidi och Jani för ett par år sedan satt på trappan till sitt dåvarande sommarhus. Framför sig hade de en tomt som tillhörde Janis mamma. De själva bodde i ett eget hus som de byggt, men med två pojkar och ett stort intresse för gamla bilar höll de på att växa ur det.

Hustillverkaren blev Jukkatalo

De hade varit och tittat på några fastigheter, men de kändes inte rätt. Skulle de våga sig på den för området så omständliga bygglovsruljangsen och kanske bygga nytt? De bestämde sig och allt gick till slut riktigt smidigt.
– Hustillverkaren Jukkatalo hade en modell med influenser från gamla arbetarbostäder som finns på olika håll i Finland, också här i Lappeenranta. Jag blev speciellt förtjust i detaljerna på utsidan. När det gäller insidan hade jag en klar vision av vad vi behövde. Det var viktigt att bilarna och allt som hör till skulle rymmas i källarplanet, berättar Heidi.

Annons

Modulhus. Hustillverkaren Jukkatalo har en modell med influenser från gamla arbetarbostäder.

Huset kom i stora element som sattes på plats av husfirman, därifrån tog de själva vid med hjälp av en snickare.
– Vi ville att huset skulle se ut som om det alltid stått här och därför använde vi återvunnet byggmaterial så långt det var möjligt.
Alla dörrar kommer från rivningshus eller återvinningen. Kakelugnen köptes också från ett rivningshus och byggdes upp på nytt. De ville även ha en timmervägg i en del av huset och en dag råkade de få höra att man höll på att riva några gamla stugor som stod i vägen för ett vägarbete.

Fick massor med timmer

– Det slutade med att vi köpte ett helt hus som transporterades hem till oss. Vi fick massor med timmer att jobba med!
Stockarna sågades på längden till tunnare skivor som kunde fästas på den färdiga, släta mellanväggen. Av resten gjordes bastulavar och trappor till trädgården.
– Det känns fint att den gamla stugan, som var i vägen för det moderna vägbygget, ändå får leva vidare här hos oss, säger Heidi.
Under byggtiden hade Heidi idéer som hon fick kämpa lite extra för att få igenom.

Drömspis. Heidi ville absolut ha en vedspis men tyvärr gick den inte att använda. Men skam den som ger sig. Hela innanmätet gräves ut och en induktionshäll monterades!

– Jag ville absolut ha en vedspis i köket och hittade en som passande, men tyvärr gick den inte att använda.
Men skam den som ger sig. Hela innanmätet grävdes ut och en induktionshäll monterades.
– Jobbet resulterade i en del protester från manfolket, spisen väger ju faktiskt en hel del, minns Heidi.

Kreativt. Heidi har ett hemtrevligt arbetsrum. Bordet och skåpet är från en butik som heter Romuritari. Presentpapperna hålls fina i den stora pappkorgen, som är ett vindsfynd.

Läs också: Håll stilen med återbruk

Hon hade också planerat att det skulle finnas ett gammaldags skafferi i köket. Alla var inte så övertygade om detta, men som tur är förstod snickaren precis vad Heidi var ute efter. Pricken över i var den söta dörren som han hittade hos sin dotter, i ett lass som var på väg till soptippen.
Överallt finns fiffiga lösningar och roliga detaljer. Heidi beskriver sin inredningsstil som avslappnad vintage. Här och där hittar man sköna stilkrockar och överraskningar. Retrosoffgruppen i konstläder och rokokosoffan står sida vid sida, dock med en vägg emellan.

Gästvänlig planlösning. 
Köket och vardagsrummet går i ett. Fåtöljerna bidrar med retrostil, fäll och täcken med sittkomfort. Den vitmålade timmerväggen från ett rivningshus tillför rustik känsla till inredningen. Heidi målade soffbordets slitna överdel vit, senare visade det sig att bordet är en antik Billnäs-möbel.

Charmigt bad. Badkaret är köpt från bekanta, det målades i en läcker rosa färg och fick ett Cadillac-märke, som fyndades på en skrotloppis. Handduken är från Heidis barndom, en gammal spetsgardin fungerar som duschdraperi.

– En natt fick jag en vision – jag måste göra en ljusslinga av gamla papiljotter till badrummet! När jag berättade för min arbetskamrat om min dröm grävde hon fram en påse med exakt rätt sorts papiljotter. Då var det bara att sätta igång, säger Heidi.
Inredningen har liten budget och bygger till stor del på loppisfynd och möbler från Heidis och Janis barndomshem. Emellanåt har de till och med burit hem möbler från skogen.

Läs också: Egnahem med färg

– Min kompis råkade hitta tio gamla järnsängar i skogskanten. Ryktet sa att de hade blivit utslängda från tsarens före detta sommarställe som ligger i närheten eftersom den nya ägaren ville bli av med de gamla möblerna.
– Vi bad om lov och fick ta några med oss. En av sängarna har vi som dagbädd på glasverandan, berättar Heidi.

Vilsamt. Sängen är från Ikea, men Heidi har målat om den. 
Den gamla bänken har hängt med länge.

I hela hemmet märks en lättsam humor med blinkningar till 1950-talet. Starkast är känslan på källarplan, där det för tillfället finns flera gamla skönheter på hjul. I källaren finns också en stilenlig bar.
– Gamla bilar är hela familjens grej. Vi brukar besöka olika evenemang för veteranbilar och vintage-entusiaster.  Då är det också roligt att klä sig i passande stil.

Trummor i källaren

Speciellt Jani gläder sig åt att pojkarna har blivit intresserade av det som händer i källaren. Nu mekas det med mopeder, snart säkert också med bilar. Det är lätt att prata om allt möjligt bland oljetrassel och skiftnycklar. I källaren finns också trummor och skejtboardar.
Huset börjar bli färdigt och det är bara att njuta. Skulle det klia i fingrarna går det ju alltid att byta och mixa, som Heidi säger. Ja, och så finns ju bilarna i källaren … ✦

Här bor vi

Namn: Heidi och Jani Kaljunen 
med barnen Eetu, 14 år, och Arttu, 
12 år. I familjen ingår också engelska 
bulldoggen Puntti.
Bor: I ett elementhus byggt 2012 i Lappeenranta, Södra Karelen. Huset är från finska Jukkatalos Miljöserie, insidan är planerad av Heidi. 
Boyta 300 kvm.
Gör: Heidi jobbar med inredning 
och driver butiken Livinki Design. 
Jani jobbar med tillverkning 
av cellulosa.

 

Reportaget publicerades i sin helhet i Drömhem & Trädgård nr 1/2018

(121)
(1)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar