Annons


Annons

Njut av ljuset i ett rum av glas

Från enklare sommarrum till välisolerade vinterträdgårdar. Ett uterum kan se ut och användas på många olika sätt. Här får du tips på 13 modeller att trivas i. Välj mellan modernt och funkisinspirerat, traditionellt svenskt och klassiskt engelskt.

Vansta vaxthus

1. Cederhus med förstukvist

The Portico från Gabriel Ash är byggt i doftande cederträ och har en traditionell brittisk förstukvist. Den rödaktiga färgen grånar naturligt efter hand men kan bibehållas med hjälp av cederträolja. B 2 672, H 2 995, L 3 512–6 116 mm, modellen kan förlängas i båda gavlarna. Dubbeldörr och murad grund finns som tillval. Växthuset på bilden har friggebodsmått och är 4 240 mm långt, cirka 203 800 kr inklusive frakt, Vansta Trädgård.

Annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Rejält & rundat

Uterum i brittisk stil för åretruntanvändning. Stomme i aluminium, tak och skjutpartier med dubbla isolerglas med argonspalt och U-värde 1,1. I taket är det yttre glaset laminerat och det inre, liksom dörrar, i härdat glas. Hela konstruktionen har brutna köldbryggor. Till utrustningen hör golvvärme och automatiska vädringsluckor. Storlek 6×3,8 meter, cirkapris 27 000 kr/kvadratmeter för byggsatsen monterad på befintlig grund, Expodul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Välisolerad vinterträdgård

Vinterträdgård med platsbyggd limträstomme, tak i 32 mm kanalplast av polykarbonat och skjutpartierna Slide 24+, som har 24 mm dubbla isolerglas, brutna köldbryggor samt profiler och utanpåliggande spröjs i aluminium. U-värde för tak och glas är 1,1 och för skjutpartierna i sin helhet 1,8. Hängrännor och stuprör med dekor ger ett karaktäristiskt utseende. Cirkapris 15 000 kr/kvadratmeter för byggsatsen monterad på befintlig grund, Expodul.

GGRoom_WillowPond

4. Kanadensisk kvalitet

Willow Pond Garden Room är en vinterträdgård som är tillverkad av kanadensiska företaget BC Greenhouse tänkt att användas året runt. Den har dubbla säkerhetsglas i fönstren och aluminiumprofiler som inte leder in kylan. Uterummet på bilden är 29 kvadratmeter (5,7×5,1 meter), har takventiler och sidofönster men storlek och utformning kan varieras på många olika sätt. Cirkapris 625 000 kr, Garden & Greenhouse.

Skanska PVC

5. Nytt isolerat lusthus

Paviljongen Prakt är en nyhet med isolerglas i kraftiga och isolerande PVC-profiler som gör att säsongen förlängs rejält. Taket består av 25 mm opalvit kanalplast som silar ljuset på ett behagligt sätt. Paviljongen har två öppningsbara fönster och dörrar med låsbart handtag. Tänkt som ett fristående uterum men går även bra att odla i. Storlek 8,2 kvadratmeter. Finns i vitt, 54 995 kr, och antracitgrått, 64 995 kr, Skånska Byggvaror.

GGStramshall

6. Litet hus med åtta kanter

Stramshall Octagon är ett åttkantigt växthus byggt i cederträ av brittiska Woodpecker Joinery. Det är 2,5×2 meter, har två takfönster med automatisk öppning och två sidofönster. Planteringsbord på fem sidor, hyllor på tre sidor samt antikbehandlade beslag till dörrar och fönster ingår. Takfotshöjd 2 meter, takhöjd 2,4 meter. Pris 38 750 kr, inklusivefrakt, Garden & Greenhouse.

Willab V14

7. Modernt & asymmetriskt

Funkis 5 har olika sidohöjder och förskjuten nock, vilket ger ett modernt och spännande intryck. B 380, längd upp till 830, nockhöjd 297 cm. I standardutförande ingår 4 mm säkerhetsglas, slagdörr med lås och stomme i obehandlat aluminium. Bland tillvalen hör lackad stomme, nockdekoration och fler eller annorlunda placerade dörrar. Pris 27 995 kr för ett 309 cm långt hus i standardutförande, Willab.

Halle Skummeslov6

8. Frigga med utsikt

Här har en friggebod förvandlats till ett uterum där det fyrdelade glaspartiet kan öppnas upp helt och hållet. Tre av sektionerna utgörs av ett vikparti och en är en slagdörr. Glaskasetterna är 24 mm tjocka och består av dubbla säkerhetsglas med en isolerande argon­spalt. U-värde 1,1. Profilerna i aluminium har brutna köldbryggor, levereras vitlackerade som standard men kan fås i andra färger som tillval. Vikpartierna går att få i olika mått och kombinationer. Detta är 2 100 mm högt och 3 800 mm brett. Cirkapris 48 000 kr, Halle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Högt i tak & dubbla dörrar

Sirius 13 000 är ett växthus med en takhöjd på hela 252 cm. Stommen i aluminium kan fås naturlig, svart- eller grönlackerad. Det 4 mm tjocka glaset fästs med en gummilist. Huset har dubbla skjutdörrar som kan placeras på en av de tre gavlarna och fyra takluckor. Mått huvuddel 257×384 cm, entré 257×126 cm. Pris 29 895 kr, inklusive sockel, Lövångers Järn.

Vansta Horizon

10. Modernt med pulpettak

Horizon från Hartley Botanic är ett växthus som passar lika bra som lusthus, poolhus eller skyddat sommarrum. Det har ett modernt stuk med pulpettak, stora glasytor och en dekorativ rad med små vädringsfönster i fronten. Det är tillverkat i pulverlackerad aluminium och har enkla säkerhetsglas. L 4 148, B 2 093, H 2 595 mm. Cirka 165 000 kr, Vansta Trädgård.

SG

11. Svensk tradition

Växthusen med tillval från Sweden Greenhouse är inspirerade av svenska växthus från 1800-talet. Högt i tak och smäckra profiler i trä ger ett speciellt och luftigt utseende. Växthusen tillverkas i långsamväxande fura, finns i tre olika bredder, 350, 430 och 520 cm. Längden är uppbyggd i sektioner om 43 cm så att man kan välja hur långt växthuset ska bli. Dörrarna är antingen enkla eller i par och kan placeras på gavel eller långsida. Huset på bilden är 16 kvm, 3,5×4,6 meter, cirkapris 140 000 kr.

Skanska S30_vit_4

12. Extra sommarrum

Integrerat uterum tänkt att i första hand användas under sommaren. De skjutbara glaspartierna med enkla säkerhetsglas ingår i systemet S30 Optimal, taket består av 10 mm kanalplast. Cirkapris för dessa delar samt stommen i limträ och gavelspetsfönstren är 39 000 kr, Skånska Byggvaror.

Uterum, Vision i Ystad

13. Olika taklutning

Vision är ett uterum i nyfunkisstil med olika taklutningar som ger rummet en speciell karaktär. Storlek 19 kvm, B 5 595, D 3 355 mm. Stomme i svensktillverkat limträ. Uterummet finns i 4 olika utföranden med olika isoleringsgrad: Sommar, Förlängd sommar, Vår-höst och Vinter. Vision Förlängd sommar har säkerhetsenergiglas med U-värde 3,9 och tak med 16 mm isolerglas med U-värde 1,7. Pris 66 873 kr, Willab.

Vilket uterum passar dig?

Vilken typ av uterum som passar bäst beror på hur man vill använda det, vilken stil man vill ha och förstås vad man kan betala. En välisolerad vinterträdgård med utgång från huset är dyr men kan användas året runt och ger därmed extra boendeyta. Ett enklare växthus ute i trädgården kan ge plats både för att dra upp plantor på våren och sköna middagar i trädgården oavsett väder hela sommaren.

GLAS

  • Isolerglas är två- eller treglasfönster där mellanrummet ofta fylls med argongas som har bättre isoleringsförmåga än luft.
  • Energiglas är belagda med en tunn hinna av metalloxid som inte släpper ut värme lika lätt som vanligt glas. Det minskar risken för kondensbildning.
  • Härdat glas är starkare än vanligt glas och om det skulle gå sönder faller det sönder i småbitar i stället för vassa skärvor.
  • U-värde är ett mått på isolering. Ju lägre det är desto bättre. För ett 4 mm enkelglas är U-värdet runt 5,5. Dubbla isolerglas av bra kvalitet kan närma sig 1.

STOMME

Aluminiumprofiler är underhållsfria. Enkla konstruktioner leder in kyla medan profiler med så kallade brutna köldbryggor ger bättre isolering. Träprofiler leder inte kyla men måste underhållas med träolja eller färg.

GRUND & GOLV

Till ett enklare uterum för sommarbruk kan det räcka med plintar och ett träbjälklag med fuktspärr eller till och med ett befintligt trädäck. Till större uterum och vinterträdgårdar behövs torpargrund eller en gjuten betongplatta. Värmeslingor kan gjutas in i betongen eller läggas ovanpå ett träbjälklager. Ett trägolv är varmt och skönt att gå på medan klinker och marktegel är vattentåligt och lättskött.

BYGGLOV

Ett inglasat uterum som byggs i anslutning till huset kräver byggnadslov. Fristående uterum behöver inte alltid byggnadslov om de kan räknas som friggebod. Kontrollera med din kommun så att du vet vilka regler som gäller där.

LÄS OCKSÅ

(2)
(0)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar