Annons


Annons

Njut av julens alla blommor

Fyll hemmet med blommor till jul. De lyser extra starkt när världen utanför är frusen och kall. Här får du tips på hur växterna ska skötas.

Amaryllis

Köp en lös lök eller välj en som redan är planterad. Köper du lös lök ska du välja en som är fin  och inte mjuk eller rödfläckig.

Annons

Plantera löken i vanlig jord. Välj en kruka som är tung och inte välter så lätt. Det ska gå två fingrar mellan löken och krukkanten. En tredjedel av löken ska sticka upp ovanför jorden. Vattna rejält och vänta sedan med att vattna tills blomstängeln kommit upp, det brukar ta någon vecka.

Vattna sparsamt när stängeln växer. Vattnar du mycket kan växten bli för hög och välta.

Skär av stängeln när blommorna vissnat. En lök brukar ge två eller tre stänglar.

 

Julstjärna

Se till att du köper en julstjärna som är i bra skick. Bladen ska vara fina och de gula knopparna i mitten av de röda bladen fräscha. Köp inte julstjärnor som stått ute.

Växterna tål inte kyla och blåst. Redan temperaturer under + 15 grader kan göra att julstjärnan tappar sina blad. Så flytta bort dem när du öppnar fönster för att vädra hemma. Slå in blomman ordentligt när du tar hem den från affären.

Håll jorden lätt fuktig och låt den torka upp lite, men inte helt, mellan vattningarna. Om växten får torka upp helt kan den börja tappa bladen. Vattna helst med ljummet vatten. Ställ blomman på en ljus plats.

 

Hyacint

Vattna blomman sparsamt men regelbundet. Jorden ska inte torka ut. Hyacinten kan stå både i fönstret och en bit in i rummet bara den står ljust. Hållbarheten ökar om växten får stå kallt på nätterna.

En tumregel är att vita hyacinter ofta doftar svagast. Det finns hyacinter med både svag och stark doft. Ibland är växten doftmärkt.

 

Julkaktus

Ställ julkaktusen på en ljus plats i rumstemperatur eller svalare. En planta med knoppar kräver regelbunden vattning annars kan knopparna ramla av. Det finns  många sorters julkaktusar i olika färger och storlekar.

Vattnas och gödslas regelbundet under växtsäsongen. Ge sparsamt med vatten och ingen gödsel under blomningen. Efter den tål växten att torka ut. Men den mår inte bra av att vara torr för länge även om den överlever.

Häng gärna ut julkaktusen i ett träd under sommaren. Där trivs den jättebra.

 

Rosor i vas

Snittblommor vill stå i en ren vas, gärna i rumstempererat vatten. Ta bort blad från den del av stjälkarna som ska stå i vatten. Skär av stjälkarna med en vass kniv. Om du klipper eller bryter av dem trycks stjälkarna ihop och växten får svårare att suga upp vatten. Ställ blommorna svalt och ljust men undvik direkt sol.

Byt gärna vatten och snitta om dina blommor efter ett par dagar. De håller längre om de står svalt på nätterna.

 

Julros

Detta är egentligen en utomhusväxt. Den håller sig fin i rumstemperatur ett kort tag. Trivs bäst när det är ljust och svalt. Gillar inglasade balkonger, uterum eller andra platser där temperaturen inte går under noll. Där kan den blomma till våren. Lätt, jämn fuktighet är viktigt tills det är dags att plantera ut blomman till våren.

Du kan också ha julrosen i en kruka på altanen eller trappan. Lyft in den i ett ljust och svalt utrymme om det hotar att bli flera minusgrader.

Klipp bort vissna blommor. Ställ julrosen ljust, runt 5 grader varmt, och ge sparsamt med vatten om du vill att växten ska överleva för att planteras ut på våren.

 

Julbegonia

Gammaldags julblomma med traditioner från 1800-talet. Den finns i en rad olika sorter med mörkrosa, rosa, laxfärgade eller vita blommor. Trivs bäst på ljus plats i fuktig luft. Blommorna gillar svalka och håller längst när det är 14–16 grader varmt men klarar upp till 20°.

Ge sparsamt med gödsel och vattna måttligt gärna på fatet. Växten tål inte uttorkning.

 

Azalea

Numera är azaleor lättskötta. Jordblandningen håller fuktighet och plastkrukan hjälper till så att den inte torkar ut. Förr var azaleor mycket krävande att sköta. Växten kan placeras en bit in i rummet men knoppiga plantor bör stå i fönstret för att orka slå ut. Undvik direkt elementvärme.

Vattnas varje eller varannan dag med ca 1 dl vatten, gärna i ytterkrukan, så att jorden
hålls jämnt fuktig. Kontrollera att växten inte står i vatten för länge. Näring behövs inte under blomningen, däremot mycket vatten. Det avdunstar till största delen genom utslagna blommor.

(0)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar