Annons


Annons

Manuela Kjeilen är vår nya bakdrottning

Drömhem har träffat Sveriges nya bakdrottning Manuela Kjeilen! I det nya bakprogrammet "Baka med Manuela" bjuder hon på sina bästa recept och baktips i en rosaskimrande och retrodoftande miljö.

Manuela Kjeilen från "Passion 4 baking". Foto: Johnny Wohlin/TV3

Manuela Kjeilen från ”Passion 4 baking”. Foto: Johnny Wohlin/TV3

Manuela är en norsk fembarnsmamma bosatt i Jönköping. Hon började blogga för fem år sedan när hennes man fick en stroke och familjen hamnade i en ekonomisk kris. Idag försörjer hon hela familjen och har precis fått ett eget bakprogram på TV8. Manuela är helt självlärd och vet bättre än någon hur man gör underbara bakverk utan att ha gått i kockskola.

Annons

Namn: Manuela Kjeilen
Ålder: 47 år
Familj: Man, fem barn
Bor: Jönköping
Gör: Bloggar, bakar, fotograferar, skriver kokböcker.
Aktuell: Med TV-programmet ”Baka med Manuela” som har premiär på TV8 måndag den 25 januari kl. 19:30.
Hemsida: www.passionforbaking.com
Instagram: @passionforbaking

Hur känns det att få ett eget bakprogram?
– Det är väldigt roligt! För mig känns det som att jag alltid har gjort det. Jag kan vara mig själv och det känns väldigt naturligt.

Hur har du blivit så duktig på att baka?
– Jag har alltid gillat att baka och började när jag var 12 år gammal. När min man fick en stroke för fem år startade jag bloggen och började baka mer, så barnen skulle ha något roligare att tänka på.

Du har en välbesökt blogg och 1,3 miljoner följare på Instagram. Vad tror du att din popularitet beror på?
– Jag tror att det beror på att jag har min egen stil och är mig själv. Jag bryr mig inte om vad som är trendigt eller inte, utan bakar det jag tycker är gott och har lust till. Istället för att bara lägga upp något för sakens skull gör jag det från hjärtat. Många följare hör också av sig och säger att de bakat mina recept och tycker de är goda. Smaken är det allra viktigaste, sedan kommer utseendet.

Tar du dina egna bilder och vad är i så fall dina bästa tips?
– Ja, jag tar alla bilder själv. I början kunde jag inte så mycket och fotade bara med mobilen. Jag googlade och läste att man skulle fotografera i dagsljus, så jag tog med min Kitchen Aid ut i trädgården. Haha… Nu har jag ett stort fönster som jag fotar vid istället. Jag använder bara naturligt dagsljus och brukar kliva upp på en stege och ta bilderna ovanifrån.

Vilket är ditt favoritbakverk, alla kategorier?
– Det finns väldigt många och jag älskar allt med vanilj, passionsfrukt, choklad och karamell. Jag gillar cupcakes, för man kan använda ett enda recept och variera det med olika toppings. Norska kakor är väldigt goda också.

Är det stor skillnad på svenska och norska bakverk?
– Ja, svenska bakverk kan ibland vara lite tråkiga. Som prinsesstårta till exempel, som mest innehåller en massa grädde och marsipan. Norska bakverk består ofta av grädde, vanilj, sylt och bär som passar väldigt bra tillsammans och blir gott i munnen.

Om du bjuder på fika, vad blir det då?
– Brownies! Jag älskar choklad och det gör även mina vänner. Det går även väldigt snabbt och enkelt att slänga ihop. Mina barn gillar kanelbullar och cupcakes, fast utan grädde. De gillar även chocolate chip cookies.

Gillar du att laga mat lika mycket som du gillar att baka?
– Jag älskar att laga mat och det är jag mest känd för bland mina vänner, men jag tycker inte att det blir bra på bild. Det är inte samma känsla att ta bilder av en köttbit. Igår lagade jag lax och jag gillar även att laga italienskt. Det blir inte så mycket svensk och norsk mat.

Har du ofta bjudningar hemma?
– Förut bjöd jag ofta hem vänner, men det har inte blivit så mycket sedan min man fick sin stroke. Sedan dess har jag mest koncentrerat mig på jobbet och barnen. Man måste prioritera.

Har du något bra dukningstips?
– Nej, jag gillar att hålla det enkelt. Folk kan ibland bli obekväma om det känns för uppdukat. Det är viktigare att det är mysigt, smakar gott och att man har bra samtal.

Har du någon förebild och i så fall vem och varför?
Oprah Winfrey har inspirerat mig väldigt mycket på alla sätt. Hon har fått mig att växa som kvinna och gjort att jag har fått bättre självkänsla. Hon har lärt mig mycket som jag inte fick lära mig i min barndom. När jag var 30 år och såg henne på TV pratade hon om passion, men då jag visste vad det var för något. På den tiden kunde man ju inte googla heller, men för fem år sedan när jag startade min blogg och skulle komma på ett namn blev det ”Passion for baking”, inspirerat av just Oprah.

Till sist, vilket är ditt bästa bakningstips, alla kategorier?
– Baka med kärlek! Det är det enda man behöver tänka på. Även om det går galet så lär man sig något av det. Ibland blir det inte som man har tänkt sig, men väldigt gott ändå. Man ska inte vara rädd för att misslyckas.

Manuela Kjeilen från "Passion 4 baking". Foto: Johnny Wohlin/TV3

Manuela Kjeilen från ”Passion 4 baking”. Foto: Johnny Wohlin/TV3

(50)
(0)


Annons


SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar